14. lis 2019.

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je nedjelju, 13. listopada u Dvorani pastoralnog centra „Petar Žagmeštar“ katedralne župe u Sisku. Na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga preč. Krešimir Bulić, a predavanje o pozivu na svetost održao je župnik iz Hrastovice fra Dragan Grizelj. Pedesetak okupljenih predstavnika različitih zajednica pozdravio je i biskup Košić ohrabrivši ih u njihovom djelovanju.

Susret je zaključen svečanim misnim slavljem u katedrali koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s povjerenikom preč. Bulićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i katedralnim župnikom preč. Markom Karačom.

U homiliji osvrnuvši se na čitanja biskup je rekao kako ona prije svega govore o zahvalnosti. „Čuli smo kako je Isus ozdravio gubavce koji su ga došli zamoliti da im se smiluje, a on ih nije ni dodirnuo već ih je poslao da se pokažu svećenicima u hramu. Možda su si mogli pomisliti poput onog Naamana Sirca iz prvog čitanja da neće biti ništa od toga. On je pak ozdravio po riječima proroka Elizeja i koji mu je rekao neka ide i okupa se sedam puta u Jordanu. Bio je ljut i htio je otići kući misleći da mu to neće pomoći, da ga nisu nagovorile sluge da to ipak učini. Na kraju učinivši to kako je prorok tražio, očistio se od gube. Tako i ovi gubavci umjesto da viču: ‘nečisti, nečisti’, kako bi iz daleka upozorili zdrave, oni viču: ‘Isuse, Sine Davidov, smiluj nam se. On ih šalje svećenicima, oni iako nevoljko i misleći što će se takvi pokazivati pa i neće ih pustit u hram,  primijetili su u hodu, malo po malo, da se s njima nešto događa. Oni su povjerovali u Isusove riječi i to je bilo dovoljno da ozdrave. Međutim samo jedan od njih se vraća i Isusu zahvaljuje. A Isus kao da se šali i pita ga: ‘Zar vas nije bilo deset? Gdje su ostala devetorica?’ Ovi brojevi mogu se prenijeti i na nas u Crkvi Božjoj. I nas je možda tek deset posto onih koji osjećaju potrebu da za Božja dobročinstva koja nam daje i zahvalimo njemu. Da mu padnemo pod noge i kažemo: hvala ti Gospodine“, rekao je biskup upozorivši kako je jedan od preduvjeta zahvalnosti poniznost koje kao vrline sve manje ima.

U nastavku biskup je rekao kako je danas dan kada se po župama prikazuju darovi njiva, vinograda i voćnjaka i želi se reći Bogu hvala na svemu primljenom. „Bogu smo zahvalni za njegove darove, ali i za sposobnost da smo mogli činiti onaj dio koji pripada nama ljudima da bi do ovih plodova došlo. I na toj suradnji s Bogom trebamo biti zahvalni, da dođemo do onoga cilja koji on ima za nas. A koji je to cilj koji čovjek treba ostvariti na ovom svijetu? To je pitanje za svakog od nas i za svakog od nas odgovor je drugačiji. Tako i u Crkvi postoje različite zajednice živih krugova u kojima se okupljaju ljudi na različite načine. Te zajednice stvara Bog svojih Duhom i to je ono što ih i veže“, ustvrdio je biskup te potaknuo okupljene koji nisu članovi neke zajednice da se uključe u brojne molitvene, karitativne ili neke druge skupine, a kako bi još aktivnije živjeli svoju vjeru.

XX

 

Pin It on Pinterest