8. ruj 2014.

Dan susreta kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je u nedjelju 7. rujna u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja svetog Križa u Sisku.

Na početku, predstavnicima zajednica obratio se sisački biskup Vlado Košić poručivši im da očekuje od njih da budu angažirani i probuđeni kršćani u društvu, ali i pozvavši ih na molitvu za obitelj u ovoj Godini braka i obitelji u službi života. U nastavku, okupljenima se predstavio povjerenik vlč. Krešimir Bulić podijelivši svoje dugogodišnje iskustvo djelovanja unutar crkvenih pokreta, zajednica i udruga, te progovorivši o važnosti ovakvih zajednica, izazovu rada u njima i plodovima njihovog djelovanja.

Vrhunac susreta bilo je svečano misno slavlje u katedrali koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral crkvenih pokreta, zajednica i udruga vlč. Krešimirom Bulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i supsidijarom vlč. Mariom Stjepanom Šikićem.

U homiliji obraćajući se članovima pokreta, zajednica i udruga biskup je upozorio kako u njima često svatko razvija samo svoje područje djelovanja i svoje darove, a ne vidi druge, te kako je potrebno u tom zajedništvu da jedni druge ispravljaju. „Kao što u braku muž i žena jedan drugoga ispravljaju, kao što kamenje voda nosi i bruse se kamen o kamen, te na kraju postanu lijepi obli kameni, tako je to i s nama. Drugi ‘bruse’ nas i mi ‘brusimo’ druge, ali ako je to s ljubavlju onda mi pridonosimo tom mozaiku da svi budemo braća i sestre. Da svi budemo djelo Božje, te svjedočanstvo Njegove ljubavi i Njegove prisutnosti u ovome svijetu. To je zapravo naše poslanje, bili mi članovi ovog ili onog pokreta, ove ili one zajednice, mi smo uvijek članovi Crkve i to nam uvijek treba biti na prvome mjestu. Nemojmo da nam je na prvom mjestu ta naša uska pripadnost zajednici, nego to da smo članovi Crkve, da smo djeca Božja, učenici Isusa Krista i da smo jedno njegovo otajstveno tijelo. U tom tijelu  kaže sv. Pavao mnogo je različitih darova, a mi kao udovi i dijelovi tijela važni smo i potrebni jedni drugima. U tom suglasju i harmoniji zajedničkog djelovanja mi jedni druge ispravljamo da činimo ono što Bog od nas očekuje“, poručio je biskup Košić.

Susret je završen zajedničkim druženjem u Pastoralnom centru katedralne župe.

Pin It on Pinterest