27. ruj 2010.

Policijsko je služenje neminovno povezano sa žrtvom. Bez spremnosti na žrtvu ovo se zvanje ne bi moglo vršiti. Kad je pak pripadnik policije vjernik, katolik, tada još više on mora misliti da je njegovo zvanje u službi drugih, braće i sestara koji trebaju njegovu pomoć, bilo u suzbijanju kriminala, bilo u zaštiti siromašnih, obespravljenih, bilo u prometu, i na tolikim mjestima gdje rade policajke i policajci.“ rekao je mons. dr. Vlado Košić u proslavi prigodom proslave Dana policije u sisačkoj katedrali u ponedjeljak 27. rujna ove godine.

U sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa, ispunjenom policajcima predvođeni gospodinom Markom Rašićem, načelnikom PU Sisačko-moslavačke, obiteljima poginulih branitelja, te predstavnicima županijskih vlasti predvođeni Željkom Kardašom, predsjednikom Županijske skupštine te prijateljima hrvatskih redarstvenika i vjernika laika biskup Vlado slavio je euharistiju za poginule i nestale pripadnike policije – žrtve Domovinskog rata, za njihove obitelji i za prisutne policajce, u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je kazao kako Policija ima teško zvanje jer je usmjerena na čuvanje mira i reda među ljudima. Redarstvenici – tako samo ime kaže – moraju se brinuti za red. Bez reda, doista, ne može funkcionirati uređeno društvo. Da bi pak taj red koji sve građane štiti, policija mogla održavati, potrebna je neprestana budnost ali i borba. Stoga je ovo zvanje osobito opasno, ono stoga zahtijeva hrabre i sposobne ljude.

Kada se sjetimo Domovinskog rata, tada moramo reći kako su se prvi organizirano suprotstavili velikosrpskoj agresiji upravo policajci. Policija je bila prva jezgra i u stvaranju Hrvatske vojske. Na žalost, stoga su i prvi poginuli za Hrvatsku bili upravo policajci, pripadnici i pripadnice Ministarstva unutarnjih poslova. Stoga se danas, uoči blagdana sv. Mihaela, Dana policije, sjećamo naše braće i sestara koji su poginuli za neovisnost i slobodu naše Hrvatske domovine te se molimo za njih da ih Gospodin za njihovu žrtvu nagradi životom vječnim, rekao je biskup Vlado.

U čitanjima za blagdan sv. arkanđela Mihaela, slušamo kako je taj anđeo simbol Božje pobjede. On je na strani Božjoj, te ratuje s onima koji su na strani đavolskoj. Je li moguće vjerovati da je dobro jače od zla, da stvarno u toj neprestanoj borbi, u kojoj i sami sudjelujemo, dobro pobjeđuje? Znamo i svjedoci smo tolikog kriminala, tolikog nasilja i velikih nepravdi u našem društvu. Cvate, rekli bismo, zlo svuda oko nas. Toliko ovisnika, toliko prijevara, ubojstava, toliko stradanja nevinih – od prometa do razbojstava. I kako ostati u tome branitelj dobra, kad se čini da je dobro toliko puta pobijeđeno, da zlo nastavlja svoj ples? Moguće je, braćo i sestre, moguće je pobjeđivati neprestano zlo, jer ono je već pobijeđeno. Nas uči naša vjera da je Krist Gospodin svojom žrtvom na križu i svojim slavnim uskrsnućem jednom zauvijek pobijedio svaki grijeh, svako zlo, i samu smrt rekao je biskup Vlado.

Osobito vi, dragi pripadnici policije, trebate biti anđeli svojoj braći i sestrama, i svim ljudima – braneći ih od zla i pomažući im u dobru. To je osnovno u vašoj službi. Zato se molimo danas za vas, da odgovorno i uspješno vršite tu svoju službu. Ona nije laka, ali ako se tako, kršćanski vrši, ona donosi mnogo radosti i zadovoljstva jer dobro je činiti dobro, i najveća je radost dobroj duši to što sudjeluje u onome što je samo Božje djelo, a to je vladavina dobra u ovome svijetu. Biti anđeo – ili uopće usporediti se s anđelima – sobom nosi i jednu značajku blagosti, ljubaznosti i čistoće. Svakako je uvijek lijepo susresti blage i na uslugu spremne policajce, koji svoju službu vrše radosno i koji ne shvaćaju svoj položaj superiornim ljudima, nego se smatraju službenici i oni koji drugima pomažu. To je potrebno i danas, i za to zahvaljujemo i vama, te vas, pripadnici i pripadnice Hrvatske policije koji ste vjernici katolici, na to potičem, rekao je biskup Vlado.

Nakon misnog slavlja predstavnici policije nastavili su druženje s biskupom Vladom u dvorištu Pastoralnog centra Katedralne župe. AS

        

Pin It on Pinterest