11. lis 2014.

Stotinu pedeset i šest obitelji s pet i više djece obilježilo je prvi Dan obitelji Sisačke biskupije održan u subotu 11. listopada u sisačkoj katedrali pod geslom „Obitelji, postani ono što jesi!“. Susret se održava u sklopu Godine braka i obitelji u službi života u Biskupiji i kao priprema za drugi nacionalni Dan obitelji 2015. godine, te su na njega posebno bile pozvane obitelji s pet i više djece kojima je tom prigodom biskup uručio dar od po tisuću kuna. Ovakav dar od sada će svake godine primati obitelji iz registra „Obitelji 5 plus“ s područja Sisačke biskupije, a kako bi ih se i na ovaj način ohrabrilo.

Program je započeo okupljanjem obitelji u katedrali, a na početku sve okupljene obitelji i brojne vjernike pozdravio je povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Nikola Jureta. Slijedilo je klanjanje pred Presvetim koje je predvodio đakon Vjekoslav Uvalić i sam otac šestero djece, te svečano misno slavlje koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom fra Juretom, kancelarom Biskupije mons. Markom Cvitkušićem, predsjednikom Caritasa mons. Franjom Ćukom, biskupijskim ekonomom mons. Zdravkom Novakom i dvadesetak svećenika. U ime svih prisutnih obitelji biskupa je pozdravila i zahvalila mu na svemu što čini za obitelji, majka petero djece i župljanka sisačke župe sv. Josipa Radnika, gđa Slađana Jurković.

U homiliji biskup je istaknuo kako je geslo ovog Dana „Obitelji, postani ono što jesi!“, poziv koji je sv. papa Ivan Pavao II. uputio obiteljima, te kako će se danas razmišljati o tome što je volja Božja s obitelji i moliti na nakanu za sve obitelji.

Biskup je podsjetio i kako danas Crkva slavi blagdan sv. pape Ivana XXIII., te je pročitao dio pisma koji je on napisao svojim roditeljima na 50. rođendan, a koji govori o vrijednostima koje je naučio od roditelja u najranijem djetinjstvu. „Doista, obitelj je prva i najvažnija škola života za svakog čovjeka. Mnogo se toga mora naučiti kasnije u životu, no ono što kao djeca ponesemo iz svoga obiteljskog doma, temelj je svega ostaloga, svega što kasnije primamo i to ima smisla samo kad se gradi na tom prvom čvrstom temelju“, rekao je biskup Košić, te podsjetio i na riječi bl. Alojzija Stepinca koje govore o obitelji.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup je progovorio i o teškom demografskom stanju u Hrvatskoj gdje se od 1998. godine svake godine rodi oko 10 tisuća djece manje negoli što ljudi umre i tako se naše stanovništvo rapidno smanjuje. „Vodi li to k našem narodnom nestanku, pitamo se. Ako bi se taj trend nastavio, doista bi to značilo da hrvatski narod sigurno nestaje. To nas mora zabrinuti, mi se moramo više moliti, ali i organizirati da sve učinimo kako bismo poduprli obitelji s više djece, odnosno da se roditelji, koji to mogu, ne boje primiti barem još jedno dijete. Zamolio sam to sve naše katoličke obitelji da se otvore životu još jednog djeteta ove Godine braka i obitelji u našoj Biskupiji. Taj apel ponavljam i danas: Ne bojte se života, darujte život djeci koja žele kao novi članovi našeg naroda i Crkve ući u život! Oni će vam biti utjeha, oni će vam pružiti mnogo radosti, ljubavi i nježnosti, oni će biti uzdanica i našeg hrvatskog naroda i naše Katoličke Crkve“, poručio je okupljenima biskup, te dodao: „Htio bih vam reći, dragi očevi i majke, draga djeco, članovi brojnih obitelji u našoj Biskupiji: svi smo mi s vama! S vama je vaš biskup, s vama su vaši župnici, časne sestre i svi vjernici naše Sisačke biskupije. Mi se molimo za vas, želimo vam biti potpora i obećajemo da ćemo učiniti sve da vam pomognemo. Silno smo vam zahvalni za poruku koju svima upućujete, a to je da je život Božji dar i da se njemu treba veseliti i podupirati ga!“

Nakon mise, druženje obitelji nastavljeno je u Pastoralnom centru katedralne župe.

Pin It on Pinterest