18. lis 2013.

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u petak 18. listopada u sisačkoj katedrali povjerenik za pastoral branitelja Sisačke biskupije fra Tomislav Božiček. Uz brojne vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih misi je prisustvovalo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno zamjenikom županice Ivanom Nekvapilom.

U prigodnoj homiliji, čestitajući okupljenima Dan branitelja u svoje i u ime biskupa Košića fra Tomislav je podsjetio na slavnu „Akciju Farkašić“ koja se odigrala 17./18. listopada 1991. i koja je uvelike obilježila Domovinski rat na području Banovine, kada su malobrojni branitelji uspjeli zaustaviti velikosrpskog agresora u daljnjem napredovanju prema Sisku i Zagrebu. U nastavku, propovjednik se dotaknuo i aktualne društvene situacije, te je rekao kako su ovo teška vremena za čitav hrvatski narod, a posebno za branitelje kojima je poručio: „Branitelji, sjetite se onoga što vas je vuklo u obranu svoje domovine, svojih ognjišta, svoje obitelji. To je bila ljubav, zanos, želja za slobodom. Iz ljubavi ste bili spremni i poginuti, ostati bez udova, ranjeni samo da naša zemlja bude slobodna od onih koji nas ne vole, koji su nas izrabljivali. Savjetujem vam da kao što ste se, pouzdali u Boga, borili protiv neprijatelja – danas borite protiv izdajnika!“

Misi je prethodila zajednička molitva, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac.

Pin It on Pinterest