16. velj 2018.

Povodom Dana bolesnika koji se na području Sisačke biskupije obilježava misnim slavljima u medicinskim ustanovama, sisački biskup Vlado Košić predvodio je u četvrtak 15. veljače misno slavlje u kapeli Sv. Vinka Paulskog u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i povjerenik za pastoral bolesnih i starijih vlč. Saša Jozić.

Na početku biskupa je pozdravio ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović zahvalivši mu na dobroj suradnji te iznimno vrijednoj donaciji za kupnju aparata za magnetsku rezonancu koji će uvelike unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga svih stanovnika koji gravitiraju ovoj bolnici.

U homiliji biskup je podsjetio kako je Svjetski dan bolesnika utemeljio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine da bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Govoreći o poruci pape Franje za ovogodišnji 26. Svjetski dan bolesnika biskup je istaknuo kako ona nosi geslo iz Ivanova Evanđelja: ‘Evo ti sina!… Evo ti majke!’ I od toga časa uze je učenik k sebi’ (Iv 19, 26-27). „Taj odnos Isusa na križu, Marije i učenika Ivana, odnos je koji mi možemo pratiti u Crkvi i koji se nastavlja. Isus jest umro na križu i uskrsnuo, ali on i danas umire u svojim vjernicima, u svima nama kada trpimo. I zato je tu uz Isusa, a to znači uz svakoga tko trpi, Crkva koju predstavlja Ivan apostol, te Marija, majka Isusova. Tako da možemo reći da se to otajstvo križa neprestano nastavlja“, poručio je biskup.

Biskup je podsjetio i na Isusove riječi: ‘Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste učinili meni’, istaknuvši važnost djelovanja medicinskog osoblja u tjelesnom i duhovnom ozdravljenu. „Kada gledamo bolesnika, kada pristupamo onome koji trpi, bilo da je kao Isus već na umoru, ili da nosi svoj križ, mi služimo samome Gospodinu, mi smo njemu blizu. Upravo je ta blizina važna kada je čovjeku teško i zapravo je najgore kada taj netko ostane sam. Puno znači to kada su oko bolesnika ljudi koji ga razumiju, koji ga vole i koji su pažljivi prema njemu. Zato je biti liječnik, medicinska sestra, zdravstveni radnik, zapravo poziv, a ne samo zanimanje. To je poziv koji Bog daje osobitim ljudima koji imaju u sebi strpljivosti, požrtvovnosti i radosti da služe drugima. To su karizme i posebni darovi i zato moramo biti Bogu zahvalni za te ljude. Zbog toga, ja danas u ovu svetu misu želim uključiti zahvalnost Bogu za sve one koji služe u ovoj bolnici“, poručio je biskup te dodao kako je ovdje na djelu posebna bratska ljubav koje smo potrebni kada smo najslabiji „kada vidimo da se više ne možemo osloniti na sebe i kada smo prepušteni u Božje ruke. Onda su te ruke kao ruke anđela, ruke naših liječnika i sestara i zato se molimo za njih“.

Na kraju biskup pozvao na molitvu za papu koji je u prosincu navršio 81 godinu, ali i za skoro proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca te je preporučio u molitve inicijativu “40 dana za život” koja je upravo započela korizmenu akciju pred sisačkom bolnicom.

Pin It on Pinterest