16. velj 2018.

U povodu 26. svjetskog dana bolesnika u petak 16. veljače u kapeli Sv. Obitelji u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači proslavljena je sveta misa za bolesnike i medicinsko osoblje bolnice. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnih vlč. Sašom Jozićem, domaćim župnikom iz Popovače vlč. Matom Draganovićem i o. Marianom Passerinijem iz kutinske Družbe Sinova Bezgrešne, a služio je đakon Hrvoje Zovko.

Na početku sve okupljene pozdravila je ravnateljica bolnice prim. dr. med. Marina Kovač, posebno zahvalivši biskupu na dobroj suradnji te donacijama kojima biskupija pomaže ovoj ustanovi.

U homiliji govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu biskup je istaknuo kako je upravo te riječi papa Franjo izabrao za geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika. „Ove riječi, koje je zabilježio sv. Ivan evanđelista, Isus je rekao umirući na križu. Vidio je da je uz križ bila njegova majka Marija, žene te apostol Ivan. Tada on govori majci: ‘Evo ti sina!’, pokazujući na Ivana, a njemu je rekao: ‘Evo ti majke!’. Te riječi blizine Isusa s njegovom majkom i ljubljenim učenikom su tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika. Mi kada trpimo možemo reći da smo zajedno s Isusom u njegovoj patnji, da smo suobličeni njegovoj muci. O tome često piše i Pavao kada govori da smo već krštenjem postali slični Isusu koji je umro ali i uskrsnuo za nas. Tu njegovu muku, taj njegov križ mi čitav život nosimo i sudjelujemo u spasenju svijeta na taj način što nosimo svoje bolesti i slabosti, što smo često ranjeni različitim problemima, nerazumijevanjem, što trpimo i fizički i psihički. Možemo reći da je svaka fizička bolest i psihička jer duša uvijek trpi. Zapravo sve što proživljavamo kao teškoću sudjelovanje je na Isusovom križu. Ali tu nismo sami kao što ni Isus nije bio sam na križu jer je njegova majka bila s njim. Ona je ustrajala i nije pokleknula, ona je stajala. Kako fizički tako i psihički, vjerovala je da je on Sin Božji, premda ga je gledala u teškoj patnji kako umire. I mi kada imamo teškoća kada smo pred slomom znajmo da stoji uz nas Majka Marija i znajmo da se ne trebamo nikada slomiti jer po križu mi smo pozvani na uskrs po patnjama, po bolesti i teškoćama“, ohrabrio je okupljene biskup.

Govoreći o Ivanu apostolu biskup je podsjetio da nakon što je Juda Isusa izdao, Petar ga zatajio, a drugi su pobjegli bojeći se da ih Židovi ne uhvate, jedino je Ivan ostao. „Ustrajao je onaj kojeg je Isus najviše ljubio, a očito i on je posebno ljubio Isusa i bio mu je bliz. Nije ga htio ostaviti ni pod cijenu da mu se nešto dogodi. Išao je s njim, Marijom i ženama sve do križa te je baš zato dobio Mariju za majku… U Ivanu je čitava Crkva, svi mi koji Isusa slijedimo, koji smo njegovi učenici, već bili prisutni pod križem. Kako kaže i Papa tu se događa otajstvo Križa, a to se otajstvo najbolje vidi upravo u bolnicama i drugim zdravstenim ustanovama“, ustvrdio je biskup te na kraju progovorio o Zakladi „Ivanova kuća” utemeljenoj u Kutini za skrb oboljelih od Alzheimerove bolesti, a koja ime nosi po bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću koji se brinući se o bolesnima zarazio tuberkulozom i u dobi od 33 godine umro na glasu svetosti.

Misu su animirali članovi župnog zbora iz Popovače, a na kraju riječi ohrabrenja osoblju i bolesnima uputio je i domaći župnik Draganović. Misno slavlje zaključeno je Molitvom za proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca.

Pin It on Pinterest