23. lip 2012.

Damiru Cekoviću iz Odre Sisačke i Tomislavu Kolaru iz Sunje udijelio je red prezbiterata mons. Vlado Košić, sisački biskup u subotu 23. lipnja u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa. Svečanom misnom slavlju uz rodbinu, župljane i prijatelje mladomisnika sudjelovalo je četrdesetak svećenika Sisačke biskupije među kojima su mons. Josip Ćorić, generalni vikar, mons. Marko Cvitkušić, kancelar, preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu s odgojiteljima, dr. Tomislav Markić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta te mladomisnici Zagrebačke i Varaždinske nad/biskupije.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je kazao kako su ređenja – đakonska, prezbiterska, biskupska  osobit i vidljivi dar Duha Svetoga Crkvi. Kandidati koji se posvećuju svećeničkoj službi, u bilo kojem stupnju, daju se na raspolaganje Crkvi, a to znači Božjem narodu i svakom čovjeku da bi u Crkvi i svijetu bili pronositelji i donositelji Evanđelja, te nastavio: „ Ovogodišnje ređenje u Sisku obilježeno je velikim događajem koji bih želio da traje još dugo u našim srcima, a to je Susret hrvatske katoličke mladeži. On je sigurno obilježio velikim dijelom sva naša pastoralna nastojanja u ovoj – kako smo ju prozvali lani na biskupijskom hodočašću u Mariji Bistrici – Godini mladih. Sigurno, vi ste ređenici također mladi, vi ste bliži mladima naše Crkve i Domovine, vi ste upućeni mladima. Međutim, nisu mladi samo biološka kategorija. Mnogo više, mladi su oni koje Duh Sveti pomlađuje. A za Duha Svetoga kaže Drugi vatikanski sabor da „On snagom evanđelja čini da se Crkva pomlađuje te ju neprekidno obnavlja i vodi k savršenom sjedinjenju s njezinim Zaručnikom“ (LG 4). Stoga, dragi mladi ređenici – evo, nazivamo vas s pravom da ste „mladomisnici“, tj. mladi misnici – budite mladi, ali ne samo po godinama, već prije svega po Duhu Svetome, i po Duhu Svetome mladima učinite sve kojima budete poslani, kojima ćete služiti u vašem svećeničkom zvanju. Znajte mladima, koji traže Gospodina i smisao života, pokazivati putove gdje Ga mogu naći, ali i zrelima i starijima znajte na mladenački način pristupiti, znajte i njih uvjeriti da nisu za Boga ni za Crkvu manje vrijedni, da su svi u Bogu mladi i jednakopravni, jednako ispunjeni snagom Božjom da čine djela Božja. To je najvažnije za nas. U tome se ne smijemo umoriti, poručio je novozaređenim svećenicima njihov Biskup sisački.

Homilija u cijelosti

Ljepoti misnog slavlja i ređenja novih svećenika uvelike su doprinijeli i članovi Biskupijskog zbora mladih osnovanog za animiranje liturgijskog pjevanja na Susretu hrvatske katoličke mladeži održanog prije četrdeseta dana u Sisku, a pod ravnanjem Jelene Blašković, dipl. crkvene glazbenice i uz orguljsku pratnju sisačkog bogoslova Roberta Jakice, mag. mus.

(AS)

Fotogalerija
Pin It on Pinterest