26. ruj 2015.

U filijalnoj crkvi (kapeli) sv. Mihaela u mjestu Crnac, sisačke župe Pohoda BDM, proslavljena je u subotu, 26. rujna 2015. svetkovina sv. Mihaela i 20. godišnjica kapele.  Misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Branimirom Koretićem te prijašnjim župnicima Ivicom Kovačićem i Branimirom Motočićem, kao i susjednim župnicima Krešom Bulićem, Marko Karačom, Sašom Jozićem, svećenikom u miru Antom Rotimom te subsidijarom župe mr. Jankom Lulićem.

Na misi su sudjelovali sinovi pok. generala Janka Bobetka Milan i Ivan Bobetko, predsjednica skupštine SMŽ Ivanka Roksandić, predsjednik sisačkog gradskog vijeća Ivan Đumbir i dogradonačelnik Marko Krička, članovi KUD-a Crnac i mnogobrojni župljani.

Na početku slavlja biskupa i nazočne pozdravio je župnik Koretić podsjetivši da je 29. srpnja 1995. kapelu blagoslovio kardinal Franjo Kuharić u nazočnosti generala Janka Bobetka, pokrovitelja ove crkve, brojnih svećenika i vjernika. I biskup se prisjetio tog događaja kojemu je i osobno bio nazočan te spomenuo kako je to bilo svega nekoliko dana prije VRO „Oluja“ kojom je oslobođen velik dio naše domovine i završio Domovinski rat.

U homiliji biskup Košić usporedio je sv. Mihaela, koji je vodio rat protiv đavla na nebu, i naše branitelje u Domovinskom ratu koji su u teškim uvjetima izvojevali pobjedu. Jedan od junaka, kojim se s pravom diči njegov rodni Crnac, je i general Janko Bobetko, a koji je bio glavni donator i pokrovitelj gradnje ove crkve prije 20 godina. Biskup je poručio kako se i mi trebamo ugledati u sv. Mihaela i u hrabre branitelje koji su imali smjelosti stati pred sile zla koje su se sručile na naš narod i domovinu te i u današnjim okolnostima braniti i sebe i naše obitelji i domovinu od nasrtaja laži, nepravdi i sila zla koje nas žele uništiti. Međutim najveća smo prijetnja danas mi sami sebi, kada se ne odupiremo zlu u nama, zlu koje naše obitelji odvraća od radosti života da ne prihvaćaju djecu, naše mlade da više vole tuđinu nego da svojim znanjem i radom ostanu u domovini i unaprjeđuju ju. Poslije sv. mise u procesiji svi su se sudionici uputili do područne Osnovne škole Braća Bobetko gdje je otkrivena spomen-ploča za poginule branitelje u Domovinskom ratu, koju je blagoslovio biskup, a pred koju su vijence položili predstavnici Županije, Grada i u ime Udruge roditelja poginulih branitelja Ante Živković.

Na kraju su svi u dvorani škole pogledali dokumentarni film o 20. godišnjici blagoslova kapela sv. Mihaela u Crncu, koji je snimio i prikazao Miroslav Bobetko.

Foto: Matija Berek

Pin It on Pinterest