17. svi 2010.

Tradicionalno godišnje jednodnevno hodočasničko putovanje djelatnika, suradnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije priređeno je u ponedjeljak 17. svibnja u Sisačku biskupiju. Hodočašću se pridružio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskoga Caritasa, koji je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetoga Križa predvodio svetu misu u zajedništvu s biskupom domaćinom mons. Vladom Košićem i drugim svećenicima.

Po dolasku u Sisačku biskupiju 55-ero hodočasnika, koje su vodili predsjednik i ravnatelj Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i mr. Ante Šola, najprije je obišlo prvo europsko selo roda Čigoć u parku prirode Lonjsko polje. Nakon posjeta privatnoj etnografskoj zbirci koja svjedoči o nekadašnjem životu u tom dijelu Moslavine, sa svojim domaćinom na tom dijelu puta, župnikom vlč. Nikolom Majcenom, razgledali su novoizgrađenu župnu crkvu bl. Alojzija Stepinca u Budaševu. U biskupskom gradu Sisku dočekali su ih domaći biskup Košić, katedralni župnik vlč. Antun Sente ml. i župni vikar vlč. Mladen Vuk sa svojim suradnicima. Varaždinsku i Sisačku biskupiju, osim što su jedne od najmlađih hrvatskih biskupija, povezuje i to što su njihova dvojica sadašnjih biskupa istog dana imenovani kao i zaređeni za biskupe, a sisački biskup rodom je iz župe Petrijanec kraj Varaždina.

 

Na početku misnog slavlja biskup Košić uputio je srdačnu dobrodošlicu hodočasnicima na čelu s njihovim pastirom te izrazio zadovoljstvo što su ove godine odabrali Sisačku biskupiju za odredište svojeg godišnjeg putovanja. Podsjetio je kako je biskupsko geslo biskupa Mrzljaka «Činiti dobro», koje se životno ostvaruje njegovom službom predsjednika Hrvatskog Caritasa i služenjem u biskupiji u kojoj je iznimno djelatan Biskupijski Caritas. Kazavši da je Sisačka biskupija također osnovala svoj Biskupijski Caritas, izrazio je želju da razmijene iskustva u radu kako bi njihovo karitativno djelovanje bilo što uspješnije i korisnije. Biskup Mrzljak zahvalio je na dobrodošlici kazavši kako je Caritas važan sastavni dio života Crkve dodavši kako su se okupili u zajedništvu na najvažnijem dijelu svakog susreta žive Crkve, a to je euharistija u kojoj su se sabrali oko živoga Isusa kako bi se osnažili za svakodnevni život, a posebno za daljnji angažman u karitativnom djelovanju kojem su se posvetili. U propovijedi, koju je biskup Košić uputio gostima iz Varaždinske biskupije, kazao je kako su se okupili uoči svetkovine Duhova koja želi posvijestiti vjernicima da je upravo Duh Sveti taj koji ispunjava, osnažuje i pokreće čovjeka da bi mogao činiti dobro. Zahvalio je volonterima Caritasa što čine dobro i pomažu potrebitima, osobito u vrijeme kada mnogi danas ne žele gledati tuđu patnju i poteškoće. Kazao je kako je njihov angažman djelo žrtvovanja kao najveće ljubavi  za bližnje, pri čemu se odriču svog slobodnog vremena i daruju ga potrebitima osluškujući njihove poteškoće i trpljenje. Suradnicima Caritasa poručio je da i dalje u svom angažmanu budu nadahnuti i vođeni nadom i Kristom pobjednikom, te da ih u tome ispuni Kristov križ kako bi svjedočili snagu Duha Božje ljubavi. Nakon mise hodočasnicima je povijest Siska i obnovljene Sisačke biskupije prikazao župnik Sente koji je bio izvanredan i uslužan domaćin gostima iz Varaždinske biskupije. Ručak je organiziran u župnom pastoralnom centru, a objedovalo se ono što su pripremili volonteri Caritasove pučke kuhinje iz Varaždina na čelu s glavnim kuharom Stjepanom Klajnom koji je ovih dana proslavio 10. godišnjicu rada u pučkoj kuhinji.

Sa svojim domaćinom, katedralnim župnikom, nakon ručka i ugodnog druženja hodočasnici su pobliže upoznali biskupski grad Sisak, poznat kao grad hrvatskih pobjeda, a uz stručno vodstvo razgledali i Stari grad na ušću Kupe u Savu. Zatim su se uputili u posjet župama koje su pretrpjela teška ratna stradanja i razaranja župnih crkava i drugih crkvenih objekata u Domovinskom ratu. Razgledali su župnu crkvu u Petrinji koja je podignuta na mjestu stare koja je bila u cijelosti razorena. Sa životom žive Crkve u Petrinji upoznao ih je župnik vlč. Mario Migles, rodom iz Remetinca u Varaždinskoj biskupiji. Župnik vlč. Alfred Kolić i kapelan Dražen Lauc bili su im domaćini prilikom razgledavanja novoizgrađenih župnih crkava u Glini i Viduševcu. U svim crkvama uz hodočasničku pjesmu i molitvu pomolilo se za mjesnu sisačku Crkvu, tamošnje župe i župljane. Hodočasnici iz Varaždinske biskupije, koja nije pretrpjela znatnija ratna razaranja u Domovinskom ratu, osvjedočili su se kako mržnja i rat ne mogu srušiti onoliko koliko ljubav i zajedništvo žive Crkve mogu izgraditi i obnoviti za život sadašnjih i budućih naraštaja.

Jasminka Bakoš-Kocijan

Pin It on Pinterest