20. svi 2010.

Biskupijski Caritas Sisačke biskupije otvorit će se na trgu Vere Grozaj bb, u trenutačno praznoj samoposluzi, a Ugovor o korištenju gradskih prostorija za potrebe Caritasa potpisali su danas gradonačelnik Dinko Pintarić i sisački biskup mons. Vlado Košić.
Grad Biskupiji daje na korištenje prostor na trgu Vere Grozaj bb, poslovne prostorije veličine 283,20 četvornih metara (podrum 1. nivo 230.70 četvornih metara i podrum 2. nivo 230,30 četvornih metara). Ugovor se zaključuje na neodređeno vrijeme, a za korištenje prostora ne plaća se nikakva naknada, sve troškove režija plaća Sisačka biskupije – objasnio je gradonačelnik Dinko Pintarić.

Dodao je kako je Biskupija upoznata sa stanjem u tom prostoru, te se u Biskupiji obvezuju prije adaptacije zatražiti suglasnost grada Siska.
Osim toga, gradonačelnik Pintarić i biskup Košić dogovorili su još jednu suradnju i to između Galerije Striegl i Sisačke biskupije.
Povijest Crkve na području grada Siska je bogata i trajno vezana za rast i razvoj grada kroz gotovo tisuću i osamsto godina. Naime, na području Grada Siska ima ukupno 11 župnih crkvi, 22 kapele, neutvrđen broj poklonaca i pilova. Svjesni da je potrebno hitno inventarizirati i katalogizirati crkvena umjetnička djela – kulturna dobara, ustanovili smo suradnju Galerije Striegl i Biskupije i to na istraživanju sakralne umjetnosti na području Grada Siska koje će se provoditi radi upoznavanja, vrednovanja, zaštite i promoviranja kršćanske baštine od svibnja ove godine – najavio je gradonačelnik.
Biskup Košić novinare je izvijestio kako je u pripremi izrada potrebne dokumentacije za smještaj Fakulteta medicinskih sestara i medicinskog osoblja Družbe Sinova Bezgrješne iz Rima u prostoru bivše tiskare u Lađarskoj ulici. Na taj način Sisačka biskupija je na sebe preuzela oživljavanje godinama napuštenih objekata kojima pripada i zgrada Velikog Kaptola kao buduće sjedište Biskupije.

 

Obzirom da se ove godine prvi put slavi Sveti Kvirin kao zaštitni obnovljene Sisačke biskupije uz misno slavlje koje će predslaviti kardinal Josip Bozanić, metropolita i nadbiskupu zagrebački uz još 10-ak biskupa biskup Vlado izvijestio je da će se organizirati i svečana procesija od Katedrale do crkve Svetog Kvirina te pozvao sve svoje dijecezane da sudjeluju u slavlju.

Na kraju novinarima je obznanio kako će Sisak 2012. godine biti domaćin
Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži. AS

foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest