21. pro 2017.

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak 21. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola.

Na početku, u ime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar mons. Marko Cvitkušić podsjetivši kako će građanska godina iza nas biti zabilježena po tome što je bila posvećena djeci i bl. Alojziju Stepincu. „Braćo i sestre! Božić je! Bog postaje čovjekom da bi nas ljubio i nas same učinio sposobnim za ljubav. Tako je to započelo u Betlehemu. Sve njegove čežnje, njegovo djelovanje, njegovo razmišljanje i osjećaji sastoje se u ovoj poruci: Budite ljubljeni! Od mene, iz cijeloga srca! I ljubite jedni druge! Ne osjećajima ili riječima, nego iz svega srca, svojim životom! Božićni čovjek ne slavi Božić samo jedanput u godini. Božićni čovjek je čovjek koji se cijeloga života bori za Božju ljub pušta da ga ona vodi, dalje je daruje i s time ozbiljno računa. I u patnji. I pritom svu svoju radost nalazi u Bogu. Zbog toga se i kaže: Čestit Božić. Dragi naš biskupe Vlado, draga braćo svećenici, časne sestre, braćo i sestre! Bio Vam sretan i blagoslovljen Božić, doživjeli Kristov mir i uživali u Božjoj blizini. Neka vas prati Božji blagoslov u Novoj 2018. godini“, istaknuo je u čestitki mons. Cvitkušić.

U ime redovnica biskupu je čestitku uputila s. Krešimira Katarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene u Selima, istaknuvši kako Krist koji se jednom rodio u vremenu, želi se svake godine roditi u našem srcu i donijeti nam istinski mir, radost i zajedništvo. „Nebrojena vojska anđela i nama danas kao i pastirima, tim skromnim ljudima koji su čuvali svoja stada na Betlehemskim poljanama, žele javiti veliku radost Kristova rođenja, i žele da tu radost međusobno dijelimo. Mi svi, ovdje nazočni, želimo tu radost podijeliti s Vama biskupe Vlado, kao s našim pastirom ove sisačke Crkve, i zahvaliti Bogu na Vama, hrabrom i neustrašivom biskupu Crkve u Hrvatskoj koji čini puno u širenju istine i borbi protiv svih krivih i pogubnih ideologija, koje žele zatrti ono istinsko, kršćansko i katoličko u ljudima današnjice.  Hvala Vam na svemu što ste do sada učinili za sveopću, a posebno za našu mjesnu sisačku Crkvu“.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u protekloj građanskoj godini podsjetivši kako je biskupija ove godine bogatija za dva svećenika i jednog đakona, ali i kako su put vječnosti otišli brojni dobri svećenici i laici. U nastavku osvrnuvši se na brojna aktualna društvena pitanja biskup je i ohrabrio suradnike za vrijeme koje dolazi. „Kao što se Božić utjelovio tako i mi ne možemo govoriti samo o vjeri, molitvi, Bogu, služiti liturgiji i sakriti se u crkvu te biti vjernici na nekakvoj privatnoj razini. Mi vjerom želimo mijenjati čitavo društvo. Isus je rekao da smo mi kvasac i da trebamo biti svjetlo svijeta, da se ne stavlja svijeća pod posudu nego na svijećnjak. Mi se moramo boriti za vrijednosti koje kao kršćani imamo da bi se one inkardinirale u društvo. Bog je došao nama, u naše društvo te želi da se mi mijenjamo, budemo njemu nalik, ali i da se drugi mijenjaju i da se pobožanstvene“, poručio je biskup te objavio kako je upravo jučer primio mišljenje ministarstva kulture kojim se odobrava postavljanje kipa bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred sisačke katedrale.

Prije samog čestitanja svećenici i redovnici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Mato Malekinušić.

Pin It on Pinterest