16. pro 2012.

Božićna duhovna obnova za vjeroučitelje Sisačke biskupije održana je  u subotu 15. prosinca u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. Gost voditelj bio je dr. Anton Tamarut, a na početku su vjeroučitelje pozdravili biskup Vlado Košić i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko.

Govoreći vjeroučiteljima o sakramentima, prof. Tamarut rekao je kako su oni zapravo otajstva vjere i predstavljaju ključne susrete u našem životu koji nas obilježavaju i koji nam predstavljaju izvor iz kojeg neprestano crpimo – kojem se vraćamo. „Silno je važno da naše djelovanje kao vjeroučitelja bude obilježeno stvarnošću koju smo doživjeli i u koju smo po sakramentima krštenja, potvrde ali po sakramentu ženidbe ušli. Da ne govorimo o sakramentu euharistije koje predstavlja žarište i središte svekolikog našeg kršćanskog života. Naime, sve naše djelovanje u prenošenju vjere mora proizlaziti iz našeg osvjedočenja, životnog stava i uvjerenja. Mi se prije svega predajemo, ne iznosimo tek neke teoretske sadržaje, nego prenosimo sebe kao osobe koje su susrele Isusa Krista i koje iz svog uvjerenja govore o njemu i o ljepoti života i vrijednosti života s Isusom. Upravo to ostavlja traga na onima kojima govorimo, te njih onda možemo uvesti u zajedništvo života, što znači i naše poslanje“, rekao je između ostalog dr. Tamarut te još istaknuo kako je bitno opravdati povjerenje koje im je ukazao Isus i povjerenje Crkve u kojoj rade i surađuju u dijelu evangelizacije.

Profesor je rekao vjeroučiteljima i kako je bitno ponovno postati svjestan toga što se s nama dogodilo, tko smo mi, te živjeti radosno to što jesmo kršćani, što smo Isusovi sustolnici kod euharistije, da smo oni koji su opremljeni u sakramentu potvrde darom duha – darom radosti. „Onda ćemo to iz sebe zračiti i mijenjati prostor u kojem djelujemo. Svoju učionicu, ali i zbornicu, gdje smo među svojim kolegicama i kolegama koji predaju druge predmete, gdje mi kao vjeroučitelji svojim stavom, vedrinom, otvorenošću, finoćom, taktičnošću i razumijevanjem zapravo svjedočimo da smo tu na neki način oni koji uprisutnjuju Isusove osjećaje, te koji na stvari, a posebno na učenike i na kolege gledaju Isusovim očima i stvaraju onda jedan mali novi svijet koji je nama povjeren“, dodao je još profesor.

Duhovna obnova završena je svečanim misnim slavljem koje je u sisačkoj katedrali predvodio biskup Vlado Košić, a propovijedao je dr. Tamarut. Nakon mise slijedilo je uzajamno božićno čestitanje Biskupa i vjeroučitelja.

Pin It on Pinterest