25. pro 2012.

Svečano dnevno misno slavlje na Božić 25. prosinca predvodio je u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku biskup Vlado Košić u zajedništvu s kancelarom i prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, vikarom katedralne župe vlč. Ivanom Faletarom, supsidijarom vlč. Mariom Stjepanom Šikićem, začasnim kanonikom Stolnog Kaptola Svetog Križa preč. Alojzijem Petranovićem i trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem.

U prigodnoj homiliji biskup Košić govoreći o riječima sv. Ivana evanđeliste iz prve poslanice „Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve! Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne činimo istine. Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova čisti nas od svakoga grijeha.“ (1 Iv 1,5-7), podsjetio je kako su ove riječi „U svjetlosti hodimo“ uzete i za geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku, te kako su svi kršćani pozvani da žive u toj svijetlosti, a to znači život u Kristu „On želi da nas obasja svojom ljubavlju, svojim dolaskom, svojim prijateljstvom. Međutim, oni koji više vole tamu, a to znači grijeh i zlo, negoli Krista, ostaju izvan svjetla, klone se svjetlosti, bježe u tamu. No, Bog želi sve ljude spasiti, i zato ih traži, silazi i u tamu, i želi ih obasjati svojom ljubavlju. Tako govori Bog. Sve je to upravo Isus Krist učinio i čini neprestano za nas ljude. On je Božja Riječ, riječ ljubavi, riječ prijateljstva, riječ topla i ohrabrujuća, riječ koja pridiže, liječi i čini čudesa“ dodao je biskup te podsjetio i na čudesne riječi suca Merona koje su oslobodile generale Gotovinu i Markača.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup se osvrnuo i na objavu skorog proglašenja blaženim sluge Božjega Miroslava Bulešića, mladog svećenika koji je ubijen iz mržnje prema vjeri, ističući kako je to lijep Božićni poklon pape Benedikta XVI. Hrvatima. „On je bio ubijen, i činilo se njegovim neprijateljima da je pobijeđen, da je njegovo ime zatrto i zaboravljeno. Međutim, kako su se zvali ti ubojice, pamti li to još itko? A njegovo će se ime spominjati zajedno sa svetim Kvirinom, svetim Nikolom Tavelićem, svetim Leopoldom Mandićem, svetim Markom Križevčaninom, blaženim Alojzijem Stepincem, blaženom Marijom od Propetog Petković, blaženim Ivanom Merzom, bl. Ozanom Kotorskom, bl. Gracijem iz Mula, s blaženim Drinskim mučenicama“, rekao je još biskup i poručio vjernicima kako Bog i njih zove da budu svjedoci vjere u Krista.

Na kraju biskup je poželio: “Neka naše srce danas pjeva, neka slavi Gospodina: ‘Čestit svijetu danak svemu, jer ogranu sunce njemu: tužni mrak je prošao, Sunce, Isus, došao… Došao je uzdisani i od Boga obećani, željni sviju Spasitelj, svijeta razveselitelj!’ Stoga, ‘zapjevajmo Malenomu Kralju danas rođenomu: slava Bogu višnjemu, a mir ljudma po njemu“, rekao je biskup

Uz brojne vjernike, te predstavnike društvenog i političkog života Grada Siska i Sisačko-moslavačke  županije slavlju je nazočio i sisački paroh u miru protojerej stavrofor Petar Olujić. On je u ime svih vjernika SPC zaželio okupljenima izobilje Božjeg blagoslova i radosti pozivajući na vjernost i molitvu Kristu. Na kraju, u ime vjernika katedralne župe čestitke biskupu Košiću uputio je vlč. Mađer.

Ljepoti liturgijskog slavlja u katedrali doprinijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.

 

 

Pin It on Pinterest