11. svi 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 10. svibnja, svečano misno slavlje u svetištu Majke naših Stradanja u Gori, tijekom kojeg je blagoslovio ovu novoizgrađenu crkvu, srušenu u Domovinskom ratu, te krstio Kristijana, peto dijete obitelji Marka i Božene Čović.

U koncelebraciji bili su rektor svetišta preč. Paško Glasnović, dekan Petrinjskog dekanata preč. Josip Samaržija, župnik petrinjske župe sv. Ivana Pavla II. fra Anto Barišić i duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu vlč. Ivan Grbešić. Uz župljane te brojne vjernike okolnih župa koji su ispunili crkvu do kraja, slavlju je nazočio i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

U homiliji biskup je istaknuo svoje zadovoljstvo i radost što je gradnja ove crkve došla do kraja, te je izrazio nadu da će ako se ovih dana usvoji projekt uređenja interijera, posveta crkve biti najkasnije sljedeće godine. Biskup je istaknuo i kako još predstoje radovi na uređenju okoliša, cinktora i crkve na otvorenom koja će služiti za velika slavlja. „Baš je znakovito da danas kada blagoslivljamo ovu crkvu, slavimo i krštenje petog djeteta. Godina je braka i obitelji u službi života u našoj biskupiji, a na planu opće Crkve već se dogodila jedna sinoda o obitelji, te je u ovoj godini u planu i druga. Svi znate u kakvim smo lošim demografskim okolnostima i kako je stvarno potrebno prihvaćati život. Kad bi barem svake nedjelje u našim župama i na misama mogli ovako krstiti jedno peto dijete. To bi doista bio znak budućnosti. Ali mi se radujemo i ovim malim znakovima i ovo krštenje je pravi blagoslov za ovu crkvu, župu i našu biskupiju“, rekao je biskup te je podsjetio kako se danas slavi majčin dan, ističući kako su majke simbol ljubavi i žrtve za svakog čovjeka, te kako bez majki ne bi bilo života.

Na kraju slavlja biskup je roditeljima maloga Kristijana uručio prigodan dar, a misi je prethodio koncert u sklopu 9. međunarodnog festivala Ars organi Sisciae na kojem su nastupili violinist Goran Končar i orguljaš i umjetnički ravnatelj festivala Edmund Andler-Borić.


Crkvu Uznesenja BDM u Gori sagradili su templari u 13. stoljeću na mjestu starije romaničke crkve. Crkva je prvi puta teško oštećena u turskim osvajanjima, a nakon oslobađanja prostora Banovine temeljito je obnovljena, te u drugoj polovici 19. stoljeća i znatno produžena. U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine Gora je bila okupirana, a u srpskoj agresiji crkva je granatirana i zapaljena početkom listopada 1991. godine. Raščišćavanjem ruševina i istraživanjem njezinih preostalih zidova, ispod baroknog sloja pronađeni su izvorni zidovi templarske ranogotičke crkve sa svim dijelovima sustava svođenja i ostalim pojedinostima, što je usmjerilo obnovu na rekonstrukciju templarskog sloja crkve. S intenzivnim radovima započinje se 2010. godine, a u punom sjaju crkva je zasjala u proljeće 2015. godine, zahvaljujući naporima biskupa i Biskupije.

 

Fotogalerija

Pin It on Pinterest