10. svi 2015.

U Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu je  u subotu 09.svibnja 2015.,  mons. Vlado Košić, biskup sisački, podijelio šezdeseti jednom krizmaniku „Pečat dara Duha Svetoga“. Dan uoči slavlja krizme, u petak, biskup Košić se susreo s mladima i u ugodnom razgovoru oduševio ih svojom jednostavnošću i prisnošću. Župnik, fra Zlatko Špehar, ih je malo „plašio biskupom“, pa su na početku susreta bili povučeni, da bi svoje oduševljenje pokazali velikim pljeskom nakon svete mise.

Hrvatska katolička župa u Salzburgu je započela davne 1948. godine pod vodstvom vlč. Vilima Cecelje – nekadašnjeg hrastovačkog župnika, kao Hrvatska Caritas, poslije Hrvatska katolička misija, okupljati Hrvate i brinuti se za njih duhovnom, socijalnom i često i materijalnom skrbi. Vlč. Vilim Cecelja ostao je dobrim duhom Hrvata, tješiteljem ucviljenih, hrabrim svjedokom hrvatske istine i ustrajnim hodočasnikom na bleiburško polje, i danas u mnogim svjedocima koji su s njime ovdje dijelili sudbinu udbaških zastrašivanja, progona i zatvorskog kažnjavanja.

Danas se Hrvatska katolička župa Salzburg prostire na području salzburške nadbiskupije (ca. 270×70 km) i okuplja oko 9000 Hrvata doseljenih i prognanih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te Vojvodine i Srijema. Uz središte u Salzburgu, pastoralni djelatnici, fra Zlatko Špehar, župnik, fra Ivan Cvetković, kapelan, članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, te mag. Petar Sakač sa suprugom Marijom i budućim stalnim đakonom gosp. Tihomirom Paušić, č.s. Mihaelom Slakoper, orguljašicom i mag. Reom Alaburić, voditeljicom crkvenog pjevanja, brinu i o drugih osam filijala diljem salzburške nadbiskupije. U tirolskom dijelu nadbiskupije  im u pastoralu pomažu braća franjevci franjevačke provincije Bosne srebrene iz Kufsteina i svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, misionar i župnik za Hrvate katolike u Innsbrucku.

Ocu biskupu, mons. Vladi Košiću Hrvatska katolička župa Salzburg iskreno zahvaljuje na dolasku i ohrabrujućim riječima od kojih se najviše krizmanicima urezalo u srce: „Budite radosni svjedoci Isusovi u svijetu i okružju u kojemu živite….“. Otac biskup je i s tugom kazao: „Koliko je mladosti izvan Hrvatske i Bosne i Hercegovine ovdje ispred mene….. hoće li se itko od vas vratiti na stara hrvatska ognjišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini?“ Na svetoj misi je s krizmanicima, kumovima i njihovom najbližom rodbinom sudjelovalo oko 1200 vjernika.  z.š.

Pin It on Pinterest