31. lis 2012.

Na svetkovinu Svih svetih, 1. studenog, sisački biskup Vlado Košić predslavio je euharistiju ispred crkve Pohoda Blažene Djevice Marije na  sisačkom Viktorovcu, u neposrednoj blizini Gradskog groblja Viktorovac. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik vlč. Ivica Mađer i domaći župnik vlč. Branko Koretić.

U prigodnoj homiliji biskup je rekao da vjernici svete trebaju ne samo štovati, nego ih i nasljedovati. Štovanje uključuje divljenje i zahvaljivanje Bogu što nam ih je dao, što su to muškarci i žene, djeca i starci, pripadnici svih naroda, naša braća i sestre, jednaki nama, a opet ljudi koji su postali dostojni da ih slavimo, da ih promatramo kao najbolje članove naše crkvene i uopće ljudske zajednice. No, samo promatranje, divljenje i štovanje nije dovoljno. Potrebno je svece i nasljedovati. Kad razmišljamo o svim svetima, tada u tom „nebrojenom mnoštvu koje nitko ne može izbrojiti“ vidimo male ljude svih vremena i staleža, svih boja kože i sa svim drugim razlikama, ali koji su jedinstveni u jednome. Bili su učenici Isusa Krista, njega su slijedili, njega ljubili i slušali.

Govoreći o pojmu svet ili svetac i kako ga prereći u rječnik razumljiv današnjim ljudima biskup je izdvojio da možemo reći da su to istoznačnice sretan, hrabar, ustrajan, a nadasve vjeran. "Dok bude vjere u nama, znajte: mi smo živi, mi postojimo. Vjera naša nije skup dogmi koje samo umom i mišlju prihvaćamo, s kojima se slažemo i koje ispovijedamo. Vjera je naš život, život u dobroti, u poštenju, u ljubavi prema Isusu Kristu i zbog njega u ljubavi prema svim ljudima, prije svega prema članovima svoje obitelji, prema članovima svoga hrvatskoga naroda, u hrabrom i vjernom zalaganju za sve što je dobro", rekao je na kraju biskup.

Nakon misnog slavlja, biskup se sa svećenicima i više stotina okupljenih vjernika u procesiji uputio do središnjeg križa Gradskog groblja gdje su molili za pokoj svi duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

Homilija u cijelosti
.

Pin It on Pinterest