1. lis 2012.

Karmel  sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću svečano je u ponedjeljak 1. listopada proslavio blagdan svoje zaštitnice sv. Terezije od Djeteta Isusa. Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Biskupije mons. Josipom Ćorićem,  brojnim svećenicima iz Sisačke i susjednih biskupija, te domaćim župnikom fra Tomislavom Božićekom koji je ujedno na početku i pozdravio biskupa u ime sestara karmelićanki, Školskih sestara franjevki, Franjevačkog bratstva i župljana.

U prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Tereziji, biskup Košić je istaknuo da je svetica nazvana svetom Malom Terezijom upravo zato jer je u svome životu živjela i ostvarila ono što je Isus poručio u Evanđelju, a to je pohvala malenosti.  Isus preferira malene i zna da oni koji su veliki od ovoga svijeta, svjetske veličine, često nisu spremni prihvatiti Spasitelja. Sve veličine odbacile su Isusa, a njega slijede oni koji su doista u svojoj duši željni biti maleni i koji svojim primjerom, skrovitošću i malenošću utječu na svijet. Baš kako ga je slijedila i sv. Mala Terezija.

Biskup je istaknuo kako Bog kuša svoje izabranike, te je tako kušao i sv. Tereziju. Tu patnju koja je uključena u patnju ovoga svijeta i koji proživljava svoje krize, ratove i strahote različitih razmjera, treba proživljavati i svaki Isusov učenik. Ali, koliko god čovjek osjeća tu dubinu patnje i muke toliko više mora biti i oslonjen na Gospodina. A to je poruka upravo ove male svetice.

Slavlje su pjevanjem animirale sestre karmelićanke, a završeno je  tradicionalnim blagoslovom ruža.

 

Pin It on Pinterest