22. lip 2014.

Župa i Grad Popovača svečano su u subotu 21. lipnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage i Dan Grada. Svečano misno slavlje ispred župne crkve predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s dekanom Kutinskog dekanata vlč. Ivanom Benkovićem, župnikom iz Osekova vlč. Nedjeljkom Piškovićem i domaćim župnikom vlč. Matom Draganovićem. Uz više stotina okupljenih vjernika na slavlju su sudjelovali i brojni javni i kulturni djelatnici predvođeni gradonačelnikom g. Josipom Miškovićem.

Prije mise, biskup Košić je ispred župne kuće blagoslovio novopostavljene spomen-ploče za vlč. Franju Modrinjaka, svećenika Mariborske biskupije, upravitelja župe u Žažini, poginulog pri bombardiranju pruge u Popovači 30. ožujka 1945. godine i klerika Josipa Belovića salezijanca u Marijin Dvoru, poginulog pri bombardiranju pruge u Popovači 3. veljače 1945. godine.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je progovorio o životu sv. Alojzija, istaknuvši kako se odlikovao s tri kreposti: gajio je posebnu ljubav prema molitvi, njegovao je čistoću duše i tijela i veoma je ljubio siromašne. „Posebna je njegova odlika – ljubav prema siromasima, bolesnicima i potrebnima. Kad je naime bio na studiju u Rimu u kojem je vladala teška zarazna bolest kuga, on je obilazio nemoćnike i nosio bolesnike, te se i sam zarazio tom bolešću i zato je tako mlad i umro. Nije dočekao svećeničko ređenje, nije postao svećenik, nego samo kao redovnik isusovac završio je svoj zemaljski život. Završio ga je ljudski gledano prerano upravo jer se posvetio djelotvornoj ljubavi prema bližnjima, zbrinjavanju bolesnika. On koji je mogao biti u visokom društvu, na dvoru kao nasljednik grofovije i upravitelj tog kneževstva, danas jedne talijanske pokrajine, no on se posve ponizio, pristupao ljudima, brinuo se za njih, prao i povijao im njihove rane, pomagao ljudima. Kao naša bl. Terezija iz Calcute, u naše vrijeme“, podsjetio je o sv. Alojziju biskup Košić i dodao kako ga je do toga dovela njegova pobožnost, njegova molitva, njegova ljubav prema Bogu. „Dakle, ni naša vjera nas ne smije zatvarati da se samo posvetimo Bogu, nego nas mora osposobiti da možemo pristupiti potrebnim ljudima i živjeti za njih, pa i umrijeti, kako nas je to naš Gospodin naučio“.

U nastavku biskup je podsjetio na živote vlč. Franje Modrinjaka i bogoslova Josipa Belovića istaknuvši kako su oni bili žrtve za druge, te kako su za njih postavljene spomen-ploče da podsjećaju na njihovu žrtvu. „Riječ je dakle o tragičnim smrtima onih ljudi koji su svoj život posvetili za druge. I pogibali su, od sv. Alojzija Gonzage, pa do bogoslova Belovića i župnika Modrinjaka, žrtvujući se da bi pomogli drugima. Neka nas spomen naših mučenika i osobito blagdan sv. Alojzija potakne da mislimo na naše mlade. Oni će pronaći pravi put u životu ako znaju istinu i ako imaju dobre i jake primjere koje će slijediti“, poručio je biskup, te upozorio kako istinu o Drugom svjetskom ratu još uvijek ne znaju mladi naraštaji jer ih se zaluđuje iskrivljenim informacijama. „Tako danas nećete čuti da su partizani odnosno komunisti pobili tolike svećenike, bogoslove i časne sestre. I to su najčešće činili iz mržnje na vjeru, premda mi danas imamo pred očima dva lika koja su poginula kao žrtve nesreće, ali nesreće zbog ratnih događaja u borbi protiv okupacije, ali koji su bili istodobno i provođenje komunističke revolucije da bi se uspostavio novi totalitarni poredak, gori od prvoga. Oba su bila strašna i zločinačka, i fašizam odnosno nacizam, i komunizam. Ali tko to još danas u Hrvatskoj osuđuje komunizam? Na žalost to se zlo još i slavi. Drugo, mladi moraju imati primjere koje mogu slijediti. Što ćete veće primjere dobrote, čistoće, ljubavi prema bližnjemu negoli što su primjeri sv. Alojzije Gonzage, blaženog Alojzija Stepinca i svećenika i bogoslova mučenika koji su svoje živote dali za druge! Njih slijedimo svi, a osobito mladi, i imat ćemo sigurnu budućnost, koja će počivati na istini i ljubavi“, zaključio je biskup Košić.

 

Za blagdan svog zaštitnika župljani su se pripremali šestodnevnicom tijekom koje su razmišljali o životu svog zaštitnika, a uoči ovog blagdana u Pastoralnom centru župe otvorena je i izložba skulptura kristološke tematike kipara Ivana Durakovića.

Pin It on Pinterest