19. tra 2020.

{youtube}dBa-QeSIbRM{/youtube}

Na Bijelu nedjelju, 19. travnja, blagdan Božjega milosrđa, misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Sisku predvodio je župnik i gvardijan fra Michael Pavić u zajedništvu sa župnim vikarom fra Filipom Pušićem. Na početku župnik je pozdravio sve one koji su prijenos ove mise pratili putem mrežnih stranica te Facebook i Youtube kanala biskupije i župe.

U homiliji osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ ove nedjelje fra Filip je rekao kako ono što smo čuli o učenicima nakon Uskrsa podsjeća na ljude koji stoje u potpunom mraku i ispruženih ruku, pipajući traže pojedine točke. „Učenici se više ne snalaze. Što se dogodilo njihovom učitelju pred blagdane, to ih je potpuno slomilo i ukočilo. Oni su se potpuno smutli. Proturječnje vijesti: ‘Grob je prazan! Ukrali su ga… Vidjeli smo ga…’ stvorile su još više pomutnje. Lagano se razbija tama koja ih okružuje. Pipajući, došli su do vjere, jer su ponovo otkrili priznanje. Počinju razumijevati Pisma. Uskrsli im odnosi zastor pred očima i nudi im sebe kao dodirnu točku. Tako su našli oslonac u svojim traženjima i pitanjima, u svojim nesigurnostima i strahovima. Kako je nekoć bilo učenicima, tako se događa i danas brojnim ljudima. I njihova vjera je poljuljana, i oni su u pomutnji. I oni, pipajući, traže neki oslonac. Oni bi rado željeli vjerovati, ali ih uvijek napadaju pitanja i sumnje. Tama ispunja i nas. Naša vjera i molitve često su suhe i prazne, često nam izgledaju i beskorisne. Osobna bol, bolest i starost, nesreća, nemir, nepravda, glad u svijetu, siromaštvo nam otežavaju vjeru u otkupljeni život kojega nam je darovao uskrsli Gospodin. Gdje će tako uzdrmana vjera naći svoj oslonac i potporu? Na to pitanje želi nam dati odgovor uskrsna poruka“, ustvrdio je propovjednik.

 

U nastavku fra Filip je rekao kako učenici neprestano imaju iskustva s Uskrslim na svojim okupljanjima, tu im je on opipljiv, tu ih susreće svojim tijelom i svojom riječju. „Ovdje dolazi njihovo traženje na cilj, ovdje njihova pitanja dobivaju odgovor. Evanđelist piše: ‘Toma zvan Blizanac, jedan od dvanaestorice nije bio s njima kad je Isus došao’. U osamljenosti, njegova pitanja i traženja ne nalaze odgovora u uskrsloj vjeri. Tek u zajednici učenika ona će mu se dati. Evanđelist opisuje kako su, nakon osam dana, učenici bili okupljeni, ovaj put je s njima bio i Toma. Među njima je i on susreo Gospodina, u njihovoj zajednici i on je došao do vjere. Što se time želi reći? Vjera koja opipava ondje dobiva usmjerenje i oslonac, ondje gdje su učenici okupljeni u imenu Isusovu i gdje sačinjavaju zajedništvo. U tom zajedništvu uskrsli Krist je opipljivo blizu. I zato u zajedništvo spadaju i oni koji traže i koji sumnjaju. Služba Božja nije samo za one koji se osjećaju sigurnima u vjeri, nego također i za one koji traže doživljaje i znakove, tako da im se vjera čini kao ona koja im odgovara. U zajedništvu vjernika u slavljenju Euharistije jača se naša vjera, jer u njoj mi dajemo, jedan drugome, svjedočanstvo svoje vjere u uskrslog Spasitelja i za novi život koji raste iz takve vjere“, zaključio je fra Filip.

Misno slavlje animirao je vjeroučitelj Josip Bulat.

Pin It on Pinterest