10. srp 2010.

Mons dr. Vlado Košić, krstio je u subotu 10. srpnja u petrinjskoj crkvi Svetog Lovre Branimira Matea Šako, 7. dijete u obitelji Dragana i Ljiljane r. Mihaljević , a u nedjelju 11. srpnja u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku Karlu Golomboš, 6. dijete u obitelji Vladimira i Aleksandre r. Bajramović. I jednoj i drugoj obitelji biskup Vlado darovao je ilustriranu Bibliju te po 3000 kuna.

U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je istaknuo kako je krštenje prvi sakrament kao vrata ulaska u Crkvu i zato je važan, zato što je to početak kršćanskog života i stoga se radujemo što ćemo podijeliti sveto krštenje ovome djetetu i radujemo se također što je to dijete u obitelji s brojnom djecom. Čestitao je roditeljima, te kazao kako je to jedna velikodušnost, nešto što zadivljuje i što pokazuje da oni nemaju straha pred životom.

Danas se nažalost događa, da se ljudi boje, boje se što će biti sutra, hoće li imati dovoljno uvjeta, materijalnih sredstava, hoće li moći podići djecu, hoće li imati dovoljno sredstava za svoje kredite, za svoje potrebe. Sve su to, sigurno, teška i važna pitanja, ali Božji čovjek uzda se u Boga. Treba se povjeriti Bogu, treba biti hrabar a ne zatvoriti svoje srce pred Božjim darom, a Božji dar, sigurno je – život. I to najveći dar, naravni dar, na kojega onda Bog još daje svoj milosni dar, tako da naravni život postaje po krštenju – duhovni život. Preporađa se za novi nebeski, Božanski život, rekao je biskup Vlado i nastavio stoga se radujemo što je ovo slavlje – slavlje života, što danas slavimo ovo krštenje kao jednu poruku svima – da je lijepo prihvaćati život, da se radujemo svakom djetetu, da želimo da bude djece, da bude života, da bude onda i onih koji će na svoj naravni život primiti još i poseban dar – milosni život, preporođenje u Duhu Svetomu za novi Božanski život. Molimo da bude više takvih velikodušnih obitelji u ovoj vašoj župi Uzvišenja svetoga Križa, ali i u svim drugim našim župama biskupije i naše Domovine koja nažalost po svim pokazateljima, demografski izumire rekao je sisački biskup te istaknuo kako moramo i mi kršćani, preuzeti svoj dio dogovornosti. U čemu? U tome da stvaramo ozračje da je lijepo imati više djece, da je to potrebno i da se tome radujemo, a ne da obeshrabrimo možda roditelje koji bi mogli primiti još koje dijete da se nekako onda oni obeshrabre i odustanu od novog čeda, od potomstva. AS

Pin It on Pinterest