3. srp 2014.

U biskupskome dvoru u Bjelovaru, u srijedu 2. srpnja 2014., pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga, kardinala Josipa Bozanića, održana je Dvadeset i prva sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine na kojoj su sudjelovali svi biskupi Metropolije (mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke eparhije, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački – domaćin te sjednice, pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško, mons. Mijo Gorski).

Biskupi su posebno razmotrili pomoć Crkve koja je pružena i koju Crkva i dalje pruža ljudima na nedavno poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. U brizi za stradale posebno je istaknuta vrijednost trajne prisutnosti biskupijskih i župnih Caritasa te Hrvatskoga Caritasa. Ta prisutnost i pomoć neće prestati, kako u duhovnoj skrbi za vjernike tako i u materijalnim dobrima svima kojima su ona potrebna. U narednome je razdoblju naročito važna koordinacija djelovanja svih institucija koje mogu pomoći, kao i organiziranje volontera, što Crkva također promiče, pozivajući osobito mlade da u idućim mjesecima dio svoga vremena i kršćanske ljubavi posvete konkretnoj pomoći potrebitima.

Biskupi se raduju pozitivnim znakovima koji vode prema kanonizaciji blaženoga Alojzija Stepinca. Istaknuta je činjenica da je blaženik bio nadbiskup na cijelome području sadašnje Zagrebačke crkvene pokrajine, što upućuje na posebnu povezanost s njime. Razmotreni su prijedlozi za intenzivnu duhovnu pripravu po biskupijama ususret tomu radosnom događaju milosti. Biskupi su naglasili privrženost vjernika bl. Alojziju i pobožnost prema njemu koja se izražava u raznim slavljima. Taj naš svjedok istine, promicatelj ljudskih prava i crkvenoga jedinstva i dalje je dragocjenost koja privlači svojom snagom i svježinom u sadašnjim hrvatskim i europskim okolnostima.

Na sjednici su razmotrena aktualna pitanja u hrvatskome društvu. Posebno su u javnosti primijećeni učestaliji napadi na Katoličku Crkvu, u kojima se iznose razne neistine. Biskupi su izrazili potporu sisačkomu biskupu, mons. Vladi Košiću, prozivanomu i izloženomu neprimjerenim grubostima i nepravednim prozivanjima, koja su plod zatvorenosti prema traženju istine i pokušaja da se Crkvi oduzme glas u zalaganju za pročišćavanje spomena prošlosti koja i dalje opterećuje hrvatsku sadašnjost.

Foto: Arhiva

Pin It on Pinterest