2. stu 2010.

 „Neka i vas, dragi lovci, sv. Hubert i njegov primjer nadahne da u prirodi tražite Boga. On je veoma bliz onima koji vole tišinu prirode, koji su rado u šumi, na livadi, uz potok, u brdima. Bog govori kroz tišinu prirode. Slušajte rado njegov glas.“ Poručio je mons. Vlado Košić, sisački biskup lovcima na blagdan njihova zaštitnika Svetog Huberta u prigodnoj propovijedi koju je izrekao na misnom slavlju u srijedu 3. studenog u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa.

Na početku svete mise biskupa i stotinjak lovaca Sisačke biskupije pozdravi je vlč. Mario Škof – Žugec, povjerenik za pastoral lovaca i ribolovaca Sisačke biskupije te istaknuo kako Sisački biskup pokazuje svoju pastirsku brigu za lovce osnivajući Povjerenstvo i imenujući Povjerenika koji vodi duhovnu brigu za njih.

 

U prigodnoj propovijedi biskup Vlado je istaknuo kako: „… mnogi misle da se može biti vjernik samo u crkvi, da je pobožnost samo u mnogim molitvama. Pa onda optužuju vjernike kad oni u ime svoje vjere traže i neke promjene u društvu. Kažu: Nije vaše baviti se društvenim stvarima. Drugi se trebaju brinuti o tome. No, braćo i sestre, danas mi vidimo kako je povijest kršćanstva nešto drugo. Mi imamo pred očima jednog sveca, koji je imao osebujni životni put. Bio je i bogataš i plemić, oženjen i otac, ali je postao i pustinjak i svećenik i biskup, dapače svet. Što to znači? To prije svega govori o tome da kršćanin može i treba živjeti u svakom staležu i da njegova vjera treba utjecati na njegov život. Zanimljivo, u toj promjeni – naime, da Hubert uvidi da od bogatog plemića preuzme život skrovitog sluge Božjega i svećenika – pomogao mu je susret s prirodom. On se povukao od bučnog života i živio u šumi. Posvetio se lovu, tom iskonskom zanimanju da se prehrani. Ali u toj skrašenosti s prirodom osjetio je posebnu blizinu Božju. Bog mu je bio bliži u prirodi i među životinjama, negoli u svijetu ljudi, u buci i vrevi među ljudima. Kad mu se objavio u svjetlećem križu koji mu je pokazao jelen, sv. Hubert je u tom znaku prepoznao poziv da svoj život posveti Kristovu križu. Mogli bismo reći: priroda i lov doveli su ga k Bogu. I on čini razborit korak: odriče se svega što posjeduje i ide za Kristom.“ rekao je biskup Košić

I mi zahvaljujmo Gospodinu što nam je darovao prirodu. Njegujmo ju, čuvajmo ju. Osobito je to vaša povlastica, dragi lovci, koji provodite rado svoje vrijeme u prirodi. I kad se brinete – osobito za zimskih mjeseci – za životinje, vi razmišljate kako biste im pomogli da i one prežive. A kada ih i lovite, budite Bogu zahvalni za njih. Tako su se ljudi od davnina hranili, a i sada na moru i u rijekama loveći ribe mnogi zarađuju za sebe i svoje obitelji naglasio je biskup Vlado.

Kao sveti apostoli i mi smo pozvani „biti ribari ljudi“, ono što smo sami osjetili i lijepo doživjeli u susretu s prirodom, tu Božju prijateljsku dobrotvornu blizinu širiti među naše bližnje. Ne ostati samo u crkvi vjernici, nego svoju vjeru živjeti u svakom zvanju, u svakoj situaciji. Živjeti svoju vjeru u društvenom i javnom životu, dopuštajući da ona mijenja naš život, naše odnose, da nas susret s Bogom uči kako da budemo bolji ljudi, bolji jedni drugima.

Molimo zagovor sv. Huberta, molimo da po uzoru na njegovu odlučnost i mi budemo spremni mijenjati svoje živote, da nam ništa i nitko ne bude važniji od Boga. Kad je on prvi, kad je on na prvom mjestu, sve je na svome mjestu. A kad je Bog negdje na zadnjem mjestu, ništa nije na pravom mjestu.

      Želio bih reći i to kako su naši lovci bili u počecima obrane naše Domovine u nedavnom ratu. I sam se sjećam, kako su bili hrabri i premda neravnopravni, oni su se izložili i pokazali veliko rodoljublje. Neka nam oni koji su poginuli budu primjer žrtve za druge.

Znamo da nas ovaj svijet želi uloviti u zamku. No, nas čuva Gospodin i naša je snaga u križu Kristovu. Njega slijedimo poput svetog Huberta i poput tolikih svetaca, poručio je  biskup Vlado lovcima i okupljenim vjernicima.

Nakon misnog slavlja proslave blagdana Svetog Huberta, zaštitnika lovaca nastavila se u zgradi Velikog Kaptola gdje je otvorena izložba: autora Ivana Forijana koji je izradio 33 raspela  od rogova jelena. Tom prigodom sisački biskup Košić, zahvalio je lovačkim društvima Sisačke biskupije za pomoć pri organizaciji Proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije, te im udijelio prigodne zahvalnice.

Ljepoti cijelog slavlja doprinijeli su rogisti Lovačkog saveza Sisačkom – moslavačke županije i zbor Kvirin. AS

 

Pin It on Pinterest