25. kol 2013.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza u sisačkoj katedrali, svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog katedralnog župnika preč. Marka Karaču, kanonika Stolnog Kaptola Sv. Križa i katedralnog arhiđakona. U koncelebraciji je bio i katedralni vikar vlč. Ivan Faletar koji je na početku okupljenim vjernicima pročitao biskupov dekret o imenovanju novog župnika.

U  prigodnoj homiliji, biskup Košić je istaknuo kako radosno slavimo ovu euharistiju i uvodeći u službu novog župnika danas razmišljamo o našem kršćanskom poslanju, važnosti i vrijednosti župne zajednice, kao zajednice vjernika. Biskup je rekao i kako u današnje vrijeme svakako nije moguć pastoral  u kojem se sve očekuje od župnika, već nakon 2. vatikanskog koncila sve je više naglašena uloga laika u Crkvi. „Trebali bismo si posvijestiti da smo svi mi Crkva, svatko u svom zvanju, u svom položaju i službi, dragocjeni za crkveno zajedništvo i život župne zajednice. Svi smo mi pozvani vršiti svoje poslanje. Bez pastira zajednica nema vođe, ali u tom hodu svi trebaju biti uključeni i dati svoj doprinos. Vrlo je važna ta riječ suradnja. Suradnja kako pastira međusobno, tako i svih uključenih u župnu zajednicu“, rekao je biskup i na kraju još poručio: „Molimo da naša župna zajednica bude, ne neko veliko mnoštvo anonimnih kršćana, nego vrlo osobnih uvjerenih vjernika od kojih svatko ima svoj odnos s Isusom, i njegujući upravo taj odnos prijateljstva s njim, može razvijati i prijateljstvo u čitavoj zajednici jednih s drugima“.

Nakon popričesne molitve vjernicima se obratio i novi katedralni župnik, zahvalivši biskupu na ukazanom povjerenju i pozvavši na suradnju sve vjernike na dobrobit ove župe, grada Siska i Hrvatske domovine.  U ime vjernika dobrodošlicu preč. Karači izrazila je Kornelija Marović, a misno slavlje animirao je Mješoviti zbog katedralne župe.

Preč. Marko Karača rođen je 1960. godine u župi Uzdol kod Prozora, za svećenika je zaređen 1986. godine u Zagrebačkoj katedrali, a do sada je bio na službama u Šestinama, Zrinskom Topolovcu i Voloderu.

Pin It on Pinterest