20. ožu 2022.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 20. ožujka u župnoj crkvi sv. Petra ap. u Ivanić-Gradu, misno slavlje te tom prigodom krstio Josipa, peto dijete obitelji Družinec, Margitu treće dijete obitelji Koščević te Tiu prvo dijete obitelji Brcko. Koncelebrirao je domaći župnik vlč. Branko Koretić, a služio je đakon Josip Bulat.

Na početku biskup je podsjetio kako je ovo nedjelja solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, a pozvao je i okupljene na molitvu za mir u cijelom svijetu, a osobito Ukrajini.

U homiliji osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ i Isusove riječi „Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti!“, biskup je ustvrdio kako nam upravo one odjekuju kroz čitavu korizmu. „Ovo je vrijeme milosti i spasa, pjeva prorok. Tako je i korizma u kojoj se nalazimo vrijeme obraćenja za svakog od nas. Svi mi smo pozvani da dublje uđemo u otajstvo našeg spasenja, da prihvatimo Krista koji je za nas trpio, bio raspet i umro te da se uobličimo Kristu patniku, primajući svoje križeve. Prihvaćajući post, molitvu, milostinju kao djela pobožnosti, a kako bi što ljepše i sa što više žara u srcu proslavili Uskrs – Kristovu Pashu“.

Govoreći o nedjelji solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini biskup je rekao kako se ova akcija provodi već 16. godinu za redom, a cilj joj nije samo materijalno već i duhovno povezivanje s Hrvatima koji se tamo nalaze u teškoj situaciji. „Na žalost puno ih iseljava iz BiH, a prava koja imaju sve su manja. Zato je svaka gesta, pa i ona simbolična, dobrodošla. To neće spasiti Hrvate tamo, ali je lijepo da osjete našu blizinu i kada nešto zajednički kao Crkva možemo učiniti za njih. Isto tako skupljamo i za Ukrajinu i to da im pružimo i čašu vode već je velik znak podrške i solidariziranja s njima. Ali da bismo mogli imati ljubavi prema svakom bližnjim u potrebi treba nam prvo ukorijeniti se u Bogu i obratiti se od sebičnosti“, poručio je biskup.

Na kraju čestitao je i roditeljima na velikodušnosti prihvaćanja života te izrazio nadu kako ako bude takvih više primjera možda jednom naše župe neće imati negativnu statistiku s više umrlih nad rođenima. „Po krštenju se postaje dijete Božje. To je prvi sakrament kojim ulazimo u Crkvu i koji nas preporađa da postanemo ne samo djeca zemlje nego i djeca neba. Da živimo ne samo ljudskim, već i Božjim nebeskim životom. Mi se u crkvi radujemo svakoj brojnoj obitelji i svakom djetetu jer nas je sve manje. Zato kada imamo primjere poput vas, osobito vaše brojne obitelji, onda to valja istaknuti visoko kako bi i drugi promislili o tome i vidjeli da je to itekako moguće“, zaključio je biskup.

Na kraju mise, u ime cijele župne zajednice i u ime članova Udruge Josip Juraj Posilović predsjednica udruge Josipa Hlevnjak poklonila je biskupu Košiću kip nadbiskupa Posilovića kao trajni znak zahvalnosti za angažman, trud i pomoć oko postavljanja spomenika ovog znamenitog Ivanićgrađanina, koji se od 2019. nalazi u gradskom parku u blizini crkve.

Pin It on Pinterest