20. ožu 2011.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup susreo se s krizmanicima Sisačkog dekanata u nedjelju 20. ožujka u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku. Na ovom već tradicionalnom susretanju biskupa Vlade Košića s krizmanicima, krizmanici su pripremili prigodni program pod vodstvom vlč. Branka Koretića, povjerenika za pastoral mladih Sisačke biskupije. Predstavnici krizmanika iz župa Sisačkog dekanata animirali su svoje vršnjake glumom, pjesmom i igrokazom, vođeni Nikolinom Mesić, prof., voditeljicom dramske skupine pri sisačkoj katedralnoj župi. Gosti susreta bili su Goran i Dalibor dvojica mladića iz zajednice Cenacolo koji su kandidatima za krizmu ukratko prezentirali svoj ulazak u ovisnost droge te izlazak iz ovisnosti potpomognuti članovima zajednice Canacolo, te povjerenjem Isusu Kristu i njegovoj majci Mariji. Ljepoti susreta Sisačkog biskupa s krizmanicima doprinjeli su članovi Dekanatskog zbora mladih iz Siska pod ravnanjem Dolores Šimunović.

 

Osvrćući se na scenski prikaz izveden od samih kandidata za krizmu koji prikazuje borbu čovjeka između dobra i zla biskup Vlado je poručio mladima kako Bog želi da vjerom budu ojačani hoditi putem Isusa Krista. Upravo zbog toga primit ćete sakramenta svete potvrde kako bi bili sposobni othrvati se zlu koje je prisutno u svijetu u kojem živimo. Darove koje ćete primiti sakramentom potvrde nisu sat, zlatni lančić ili odijelo nego su to darovi Duha Svetoga, kazao je biskup Vlado te dodao kako se očekuje od odraslih da krizmanicima budu duhovna potpora, jer vi ste kršteni ali niste do kraja kršćani, to ćete postati primanjem sakramenta svete potvrde i prakticiranjem vjere u sakramentu ispovijedi i euharistije. Nedjelja je svetinja. Kada biste sada svi obećali da ćete nakon krizme svake nedjelje dolaziti na svetu misu to bi bila radost za vas ali i za mene biskupa. Time postajete sveti. To je moguće jer imamo brojnih primjera u povijesti Crkve kako su djeca i mladi postali sveti. Ako ste krenuli za Kristom onda idite do kraja, a ne polovično, poručio je sisački biskup svojim krizmanicima, te dodao kako papa Benedikt XVI. dolazi u Hrvatsku baš na blagdan Svetog Kvirina, zaštitnika naše biskupije što je još jedna prigoda da obnovimo svoju vjeru koju smo primili od naših predaka, kazao je biskup Vlado i pozvao mlade krizmanike da ne budu kršćani tradicionalisti, samo zato što su njihovi roditelji, djedovi i bake kršćani, već zato što je to njihova odluka i jer to oni sami hoće.

Pri kraju susreta biskup je podijelio priznanja najboljim nogometnim momčadima koje su sudjelovale u turniru krizmanika Sisačkog dekanata.

Susret je završio zajedničkom molitvom za obitelj dane od hrvatskih biskupa povodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. Lipnja ove godine. AS

Pin It on Pinterest