19. ožu 2011.

U nedjelju 20. ožujka mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Svete Marije Magdalne u Sunju tijekom kojega je krstio malu Nikolinu, peto dijete obitelji Zvonka i Milene Baljak.

U prigodnoj homiliji biskup Vlado je kazao: „Bog traži naše preobraženje. Traži da u ovom egoističnom svijetu, u kojem je svaki pojedinac poput otoka, koji se trudi da samo njemu bude dobro – otkrije bogatstvo i ljepotu darivanja za drugoga. Nigdje tako snažno to ne dolazi do izražaja kao u darivanju i prihvaćanju novog života. Krštenje je čin ulaska krštenika u zajednicu Crkve. Danas je tom činu nazočna kume, gospođa Martina Štabi- načelnica odjela za djecu i mladež Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. To pokazuje kako je za Crkvu i državu svako novo dijete radost, pogotovo ono koje se rađa u brojnoj obitelji u uvjetima nimalo lakim za podizanje i odgoj mladog naraštaja. Ovakvi događaji bude u svakom čovjeku velikodušnost, koja treba biti što sličnija Isusovoj, koji se dao raspeti da bismo mi imali život vječni i mogli prispjeti u Kraljevstvo ljubavi koje je pripravio za nas.“

 

Aktualizirajući pročitana biblijska čitanja druge korizmene nedjelje biskup Vlado je ponajprije je približio Abrahama kao osobu koja je hrabro krenula u nepoznato, u tadašnjem politeističkom okruženju, slijedeći glas Jedinoga Pravoga Boga. Mnogo toga nije znao ni razumio, ali je imao povjerenja da će ga Gospodin odvesti u zemlju njemu obećanu i dati mu potomka kojega je željno očekivao. Jednak poziv Isus i danas upućuje svakom vjerniku- poziv da se otisne od poznatih obala, iskusi što doista znači vjerovati i osloniti se na Božju svemoć i kada je dobro i kada se sve čini izgubljenim istaknuo je biskup Vlado.

Tumačeći evanđeoski prikaz Preobraženja Sina Gospodnjeg u kojem Isus upućuje i upozorenje svojim učenicima: „Blago vama, ako se ne sablaznite o mene!“ jer je znao da će biti nepravedno osuđen, ponižen i popljuvan Bog, biskup Vlado primjećuje kako Apostoli reagiraju naivnom i tako ljudskom izjavom: „Lijepo nam je biti ovdje!“ žele ostati u tom okruženju spokoja. Današnji čovjek, ističe biskup, nije se nimalo promijenio. I mi volimo radosne trenutke poput proslave krštenja, Krizme i za vjernika osobito dragocjenih susreta sa živim Gospodinom u Euharistiji. Crkva nam, dakle, daruje mnoge trenutke radosti koje, oni koji mrmljaju protiv vjere i vjernika, žele umanjiti i obezvrijediti, ali nam usprkos svemu ne mogu oduzeti te bisere sreće. No, potrebno je ostati vjeran i kada dođu kušnje i križevi, rekao je biskup te istaknuo kako riječi koje su zabrujale s nebesa u trenutku Isusova krštenja: „Ovo je Sin moj ljubljeni! Njega slušajte!“ i nama danas trebaju biti putokaz. Što više Isusove riječi trebaju biti naš zakon, svjetlo našoj nozi, jer tada ćemo hoditi putem svoje zemaljske sreće, rekao je biskup Vlado.

Na početku slavlja iskreno i toplo zahvalio mu se na dolasku sunjski župnik Vlč. Božo Pinjuh, sunjski župnik zahvali je biskupu Košiću na dolsku te istaknuo kako vjernici Sunje i okolnih mjesta osjećaju već dugi niz godina- osobitu privrženost biskupa i biskupu Vladi, jer im je bio dragi gost tijekom mnogih slavlja i prije ponovne uspostave Sisačke biskupije. Tu privrženost i zahvalnost biskup Vladi vjernici Sunje iskazali i ovaj puta dolaskom u velikom broju, po hladnom, kišovitom vremenu.

Roditeljima novokrštene nikoline Sisački biskup predao je dar od 3 tisuće kuna i bibliju mladih.

Gordana Brkanac

Pin It on Pinterest