18. velj 2021.

Sisački biskup Vlado Košić susreo se u četvrtak 18. veljače u Velikom Kaptolu u Sisku s državnim tajnikom za vjerske i međunarodne odnose Ureda predsjednika Vlade Mađarske gosp. Miklósom Soltészom te biskupom Reformirane kalvinske Crkve Péterom Szennom.

U izaslanstvu gostiju iz Mađarske bili su i Nj.E. dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u RH, István Oláh, predsjednik Crkvene pomoći Mađarske reformirane kalvinske Crkve, Márton Juhász, ravantelj Crkvene pomoći, dr. Pál András Téglásy, savjetnik za politička pitanja, gosp. Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, gosp. Tamás Bakó savjetnik i voditelj Ureda za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske u RH, a susretu su nazočili i mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar biskupije te Kristina Radić, ravnateljica Caritasa.

Povod ovog susreta bio je predaja novčane donacije Mađarske reformirane kalvinske Crkve Caritasu Sisačke biskupije u iznosu od 13 000 eura, kao i upoznavanje biskupa s planovima Mađarske Vlade vezanima za pomoć u potresu stradalom kraju.

Državni tajnik Miklós Soltész sažeo je ukratko donacije mađarskih karitativnih organizacija, crkvenih i svjetovnih, istaknuvši kako je do sada za stradale što novčanih, a što donacija u naravi, u Hrvatsku upućeno u vrijednosti od 300 000 eura. Jedan dio je stigao je i u Caritas, a pomoć su primile i razne svjetovne organizacije koje se brinu za potrebite. Državni tajnik je i podsjetio na namjeru njegove Vlade da izgradi crkvu u Žažini kao i Prvu osnovnu školu u Petrinji, a istaknuo je i kako će u određenom iznosu pomoći i obnovu glavnog oltara crkve Uznesenja BDM u Remetama. Također, Mađarska će vlada organizirati ljetovanje za 250 potresom pogođene djece na otoku Pagu i u Mađarskoj.

Sisački biskup Vlado Košić zahvalio je državnom tajniku Soltészu, biskupu Szennu i svim gostima na svemu što čine, poručivši kako je to znak jedne blizine i prijateljstva Mađarskog naroda i Crkve. Biskup je upoznao goste s činjenicom kako se u 31 župnoj crkvi od prosinca ne mogu slaviti mise jer su ili srušene, ili teško oštećene te se sada traži prikladno privremeno rješenje za pastoralne potrebe. Biskup je poručio i kako je zadivljen i neizmjerno zahvalan na inicijativi Mađarske Vlade da sagradi crkvu u Žažini jer ispred nas je duga i teška obnova i domova i sakralnih objekata. Na kraju biskup je istaknuo i kako ova današnja donacija Reformirane kalvinske Crkve donosi i jednu bitnu ekumensku dimenziju zajedništva.

Nakon radnog sastanka u Biskupijskom ordinarijatu gosti su svoj posjet Sisku završili u Caritasu Sisačke biskupije.

Pin It on Pinterest