19. sij 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 18. siječnja u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu, sprovodnu misu za pok. Pavu Pujića. U koncelebraciji bili su kutinski župnik preč. Dragutin Papić, župnik i dekan u Repušnici preč. Ivan Benković, katedralni župnik preč. Marko Karača, domaći župnik vlč. Nikola Majcen, kapelan iz Kutine vlč. Damir Ceković, o. Mariano Passerini i vlč. Angelo Maly. Pavo Pujić  bio je otac s. Marije Pujić, ASC, predstojnice samostana Sestara klanjateljica Krvi Kristove u Kutini, zauzet vjernik i dugogodišnji sakristan i zvonar ove župe, a od njega se oprostilo više stotina vjernika moslavačkog kraja.

U homiliji biskup Košić je između ostalog istaknuo kako je život lijep upravo zbog povezanosti i zajedništva, koje tkamo u različitim odnosima tijekom života na zemlji, te kako su za svakog čovjeka osobito značajne dvije relacije, odnos prema ocu i odnos prema majci. „I dok je majka izraz nježnosti i topline, ognjišta, obitelji i kuće, dotle je otac simbol sigurnosti, čvrstine i oslonca kojega imamo u životu. Želio bih reći svojevrsnu pohvalu ocu, i pohvalu pokojnom Pavi, koji je bio otac sedmoro djece, od kojih je jedna kći časna sestra. Kao otac bio je onaj koji se brinuo za svoju obitelji i svoje potomstvo, a baš to ulijeva sigurnost u djecu. Sv. Pavao na jednom mjestu kaže da trebamo prignuti koljena pred Ocem od koga je ime svakom očinstvu na zemlji. Dakle svi očevi, trebali bi se ugledati u nebeskog Oca stvoritelja. On uzdržava svijet, on se brine za svako biće na ovoj zemlji i takav treba biti svaki zemaljski otac. Zato treba reći pohvalu ocu i treba reći i izreći zahvalnost za oca koji se po uzoru na očinstvo nebeskog Oca pun ljubavi brinuo za svoju obitelj“, rekao je biskup te pozvao okupljene na molitvu da bude više očeva kao što je bio pokojni Pavo, „da bude onih koji će se pouzdati u nebeskog Oca da mogu svoje očinstvo vršiti s ljubavlju, da mogu darivati život i radosno prihvaćati život, ne bojati se, biti hrabri u borbi za život potomstva, za život djece i obitelji i vjerovati da se isplati osloniti na Boga, dobrog Oca“.

Misi su prethodili sprovodni obredi na mjesnom groblju koje je prevodio biskup Košić. Na početku, okupljenima se obratio vlč. Majcen. On je osvrćući se na bogat život pokojnika istaknuo nekoliko njegovih bitnih karakteristika. Prije svega to da je volio život i nije se odricao djece, već se borio za njih, bio je tih i samozatajan čovjek, te istinski vjernik iz čijeg je vjerničkog ozračja izraslo i duhovno zvanje u obitelji, brojna djeca, ali i sakristanska i zvonarska služba.

Pin It on Pinterest