18. sij 2014.

U Župi Hrvatski Čuntić, u petak 17. prosinca, proslavljen je blagdan sv. Antuna Pustinjaka nazivanog još i sv. Antun Opat.

Svoj je život posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Rođen je u bogatoj obitelji, u selu Komas blizu Herakleje u gornjem Egiptu, gdje je odrastao u blagostanju. Kad je navršio osamnaest godina, roditelji mu umiru te je, kao najstariji, bio dužan preuzeti upravljanje kućanstvom i uzdržavanje maloljetne sestre. Ipak, odlučuje se napustiti svjetovno. U toj su ga odluci učvrstile riječi Svetog pisma:”Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.”Manji dio je zadržao za sebe i za svoju sestru. Ali to nije dugo trajalo jer je sljedećom prilikom u crkvi čuo riječi: “Ne brinite se za sutra” (Mt 6,34) pa je i ono malo razdijelio, a sestru povjerio pobožnim djevicama.

„On se opredijelio za jedan način života za koji bismo i mi mogli reći da je čudan. To je način života u siromaštvu, opredijelio se za siromaštvo, a na taj način života i mnogi od nas su danas i prisilno opredijeljeni, ali nadasve mislimo na ono što prepoznajemo da je od Boga. To što živim, to što sam ovdje na ovom brdu u Čuntiću, u Petrinji, u ovom lijepom kraju, na Banovini, to mi je od Boga dano, tu divotu mi je dao jer ovdje žive neiskvareni ljudi. Kada ne bi bilo božjega puta sv.Antun bi se sigurno odlučio za neki od brojnih ljudskih putova, koji se i nama nude, koji su naoko privlačni, ali kamo vode. On se odlučio za možda najstrmiji put što postoji u životu, ali put koji vodi u nebo, koji je siguran i put kojim je kročio Isus.” – kazao je, između ostalog, u nadahnutoj propovijedi, fra Petar Cvekan iz Franjevačkog samostana na Kaptolu u Zagrebu, koji je predvodio misno slavlje uz sudjelovanje svećenika iz Petrinjskog dekanata.

Na kraju se fra Petar Žagar, upravitelj Župe Čuntić, zahvalio svima koji su sudjelovali u misnom slavlju, a prvi puta su pjevanjem i svirkom misu uveličali pjevači i tamburaši iz Budičine: „Makar su dolje u dolini, a ja na brijegu, njihov je pogled ipak usmjeren prema sv. Antunu i ovome samostanu kojega uvelike vole i možemo reći da se rado okupljaju na ova sveta misna slavlja.” – kazao je fra Žagar.

Portal53.hr

Pin It on Pinterest