14. lip 2024.

Župa Humac u četvrtak, 13. lipnja proslavila nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog. Na Humcu se okupilo mnoštvo vjernika kako bi proslavili blagdan ovog sveca svega svijeta.

Uz svete ispovijedi i mise od ranih jutarnjih sati, svečanu svetu misu podlanicu predvodio je Vlado Košić, biskup sisački, uz koncelebraciju fra Daria Dodiga, župnika i gvardijana, fra Miru Šegu, vikara hercegovačke franjevačke provincije, don Vitomira Zečevića te drugih svećenika.

U propovijedi biskup Košić je rekao kako smo danas zahvalni smo Bogu i sv. Anti što smo se mogli okupiti na ovaj njegov blagdan i slaviti Euharistiju, od koje je i on živio jer je bio svećenik, redovnik franjevac. Poručio je i kako je sveti Antun bio je teolog, vrsni znanstvenik i veliki naučitelj Crkve, ali i glasovit propovjednik. On često u ruci, tako ga prikazuju umjetnici, drži knjigu Svetoga Pisma. Time i nama poručuje: ako želimo biti prijatelji Božji, trebamo poznavati Riječ Božju. Sveti je Jeronim rekao: „Tko ne poznaje Pisma ne poznaje Krista.“

Pjevao je župni zbor sv. Ante pod vodstvom Zdenka Vištice.

Biskup Košić predvodio je i dan prije u srijedu, 12. lipnja i uočnicu uoči Antunova.

Na Humcu se sveti Ante slavi od davnina, i stara je i voljena tradicija da ga štuje sav vjernički narod Hercegovine.

Nebrojeni su vjernici ovih dana i pješice stizali na Humac tijekom devetodnevne priprave za blagdan ovog sveca, a tako je bilo i danas kada je župa Humac proslavila nebeskog zaštitnika župe, crkve i samostana sv. Antu Padovanskog.

Foto: Franjevački samostan Humac

Pin It on Pinterest