26. lip 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu, 26. lipnja u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini, misno slavlje te tom prigodom krstio Josipa, šesto dijete u obitelji Ivane i Josipa Turkalj. U koncelebraciji bio je domaći župnik Andrezej Wosko.

U homiliji govoreći o sakramentu krštenja biskup je rekao kako je on početak vjerničkog života, tj. kako se u starini govorilo on označava vrata Crkve. „Tako će i ovo dijete ući po sakramentu kroz ta vrata u zajednicu vjernika. Da bi postao član te zajednice treba primiti krštenje, ali to je samo početak. Nije dobro ostati na vratima nego treba doći do oltara, dakle s oltara blagovati, a to je sveta pričest. To je napredak koji se vidi i koji treba onaj koji se krsti i živjeti. To ne može sam, pogotovo ako je kršten kao dijete te se djeca krste u vjeri roditelja i kumova. Zato je i lijepo da ste vi svi danas ovdje, da se sjetite svoje vjere, da ju obnovite i da obećate da će te tu vjeru prenijeti svom djetetu. To je važno jer je taj odgoj dio odrastanja i zapravo ono najljepše što čovjek ima, a da može predati mladima. Neki se čude, neki govore o tome da bi se trebalo krstiti ili ići na vjeronauk tek kada si punoljetan, ali to je potpuno krivo. Oni ne razumiju da djetetu treba od malena usađivati te vrijednosti koje su i nama svete. Ono što je starijima veliko i važno to djecu treba učiti. Neće ih učiti nešto u što oni ne vjeruju. Zato je potrebno od najranije dobi uvoditi djecu u vjeru“, rekao je biskup poručivši kako je važno napredovati u vjeri jer mi nismo stvoreni samo za zemaljske stvarnosti već imamo dušu i želimo i duhovno živjeti.

Biskup je čestitao roditeljima na velikodušnosti koja je izraz hrabrosti i povjerenja u Boga. „Imati više djece danas je jedna veličina. To mnogi ne razumiju te mi u Crkvi želimo pružiti potporu obiteljima koje su otvorene i raduju se djeci. Tako da i župne zajednice i obitelji dožive podršku Crkve i njenih pastira, da je to nešto lijepo, da se mi radujemo životu, da smo na strani života i da je moguće prihvaćati brojnu djecu“, zaključio je biskup.

Na kraju cijeloj obitelji čestitao je i domaći župnik, a biskup im je i uručio prigodne darove Biskupije.

 

 

Pin It on Pinterest