31. sij 2023.

Križevačka grkokatolička eparhija u ponedjeljak, 30 siječnja svečanom liturgijom proslavila je blagdan svojih nebeskih zaštitnika – Tri svetitelja (Tri jerarha), a to su crkveni oci sv. Bazilije Veliki, sv. Grgur Nazijanski i sv. Ivan Zlatousti.

Arhijerejsku liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice u Križevcima predvodio je vladika Križevačke eparhije Milan Stipić, u suslavlju s Apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom,  bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Božom Radošem te pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i  Mijom Gorskim kao i s bogoslovima, svećenicima i redovnicama i redovnicima Eparhije te gostima iz Austrije, Slovenije i Vojvodine.

Tijekom liturgije mons. Milan Stipić unaprijedio je o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije i člana Povjerenstva za izbjeglice, u čin protojereja.

Propovijedao je sisački biskup Vlado Košić, koji je kazao kako su ova tri velika sveca i zaštitnika Križevačke biskupije naši poglavari i naučitelji vjere, jer bdiju nad našim dušama. – Ova tri sveca ne ističu se samo svojim teološkim naukom nego i životom. Bazilije je osobito važan u nauku o Duhu Svetom, a njegovim djelom nadahnut je i crkveni sabor održan 381. u Carigradu. On je i otac istočnog monaštva, budući da je sve prodao i otišao živjeti kao pustinjak te utemeljio i prva monaška pravila.

Sv. Grgur duboko je promišljao o Presvetom Trojstvu, a njegov nauk pokoljenja su smatrala normom pravovjerja. Od ove trojice svetaca osobito je istaknut sv. Ivan Zlatousti, koji se istaknuo svojim propovijedima, u kojima je bio izravan i govorio protiv tadašnji moralnih iskrivljenja. Također, zaslužan je i za reformu istočne liturgije, koja se i danas po njemu zove – kazao je, između ostalog, mons. Košić.

Budući da se u četvrtak, 2. veljače na blagdan Svijećnice slavi  Dan posvećenog života redovnice i redovnici su molitvom, koju je izrekao o. Ivan Karlić, obnovili svoje redovničke zavjete.

Na kraju liturgije po prvi puta, a što će od sada biti praksa svake godine, mons. Milan Stipić uručio je prigodna priznanja osobama koje su se istaknule u radu i kršćanskom životu. Priznanja su primili: Irina Matijević iz Lipika, za osobit doprinos u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, o. Milan Vranešić, za 45 godina kontinuiranog rada na tiskanju Žumberačkog krijesa te dr. sc. Goran Ivanišević, za promicanje ugleda i vrijednosti Križevačke eparhije i kršćanskog života.

Poslije liturgije, u dvorani Mariapolija Faro, predstavljena je dokumentarna videoreportaža o prošlogodišnjem zajedničkom djelovanju Caritasa Križevačke eparhije i Udruge DoDo (Dobro dobrim) iz Velike Gorice u pomaganju ratom pogođenoj Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koji su utočište našli u Republici Hrvatskoj.

Svečanosti su nazočili Darko Koren, koprivničko-križevački župan, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, predsjednik Uprave građevinske tvrtke Radnik Mirko Habijanec i brojni drugi vjernici.

Teksti i fotografije: IKA.hr i prigorski.hr

Pin It on Pinterest