11. tra 2019.

U Križevcima je u srijedu 10. travnja održana spomen-svečanost 51. obljetnice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića (1918. – 1968.) te je zatvorena Godina Stjepana Kranjčića koja je u povodu 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice smrti trajala od 10. travnja 2018.

Spomen-svečanost započela je polaganjem vijenaca na Kranjčićev grob na križevačkom Gradskom groblju i molitvom za otvorenje kauze za proglašenje blaženim. Predvoditelj je bio križevački župnik Stjepan Soviček, a Kranjčićeve je stihove kazivao Dubravko Sidor.

Zatim je sisački biskup Vlado Košić u crkvi Sv. Ane predvodio euharistijsko spomen-slavlje posvećeno Stjepanu Kranjčiću. Tom je prilikom biskup zatvorio Godinu Stjepana Kranjčića. Koncelebrirali su kanonici Ivan Miklenić i Lovro Cindori, križevački grkokatolički župnik Mihajlo Simunović te domaćini župnik Soviček i kapelan Dominik Jaić. Uvodno je biskup Košić naglasio da je Kranjčić svojom ljubavlju zadužio stari, drevni, kršćanski grad Križevce i da se nada da će se Kranjčića uskoro moći zvati slugom Božjim. Na početku je propovijedi radosno istaknuo da je rodom iz Petrijanca, kao što je i Stjepan Kranjčić bio. Govorio je o tome kako je Kranjčić na neki način bio mučenik, podsjetio je na njegove suradnje s bl. Alojzijem Stepincem i sa slugom Božjim Franjom Kuharićem. Izdvojio je Kranjčićevu misao da ponekad nekrvno mučeništvo može biti teže od krvnoga. Podsjetio je kako se Kranjčić kao kapelan u crkvi Sv. Marka u Zagrebu suprotstavio mons. Svetozaru Rittigu i nije dopustio da na crkvi Sv. Marka visi zastava s petokrakom zvijezdom. „Nakon toga su ga komunisti uzeli na zub, zato je 1962. završio u Križevcima gdje je umro na glasu svetosti prije točno 51 godinu“, rekao je biskup i nastavio: „Molitva, ljubav i štovanje odgovor su vjernika na Kranjčića kao čovjeka punog dobrote, za njegovu brigu za nemoćne i bolesne, djecu i mlade, za njegovu pastoralnu zauzetost, za blizinu svakome čovjeku. O tome svjedoče Kranjčićeve riječi ‘Ja nisam vaš pop, nego vaš brat’ i njegova želja da prema ljudima bude brižan poput Blažene Djevice Marije. Beskompromisnost i odvažnost u svećeničkom služenju Kranjčić je svjedočio svojim geslom ‘Ili jesi ili nisi’, što je jasno posvjedočio Kranjčićev nekadašnji kapelan Petar Lovašen. A svetost Kranjčićeva života posvjedočio je i svećenik Velimir Čapek koji je s Kranjčićem proveo njegove posljednje dane“. Biskup je propovijed zaključio važnošću utvrđivanja istine u životima te porukom da riječi dođu i prođu, a da primjeri poput Kranjčića ostaju.

Biskupova homilija

Na kraju je mise, u zajedništvu s vjernicima, predmolio molitvu za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića. Uime Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ zahvalila mu je predsjednica Tanja Baran, istaknuvši da je biskup Košić kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića prije 10 godina kao pomoćni zagrebački biskup otvarao Godinu Stjepana Kranjčića u povodu 90 godina rođenja i 40 godina smrti, da cijelo vrijeme podupire promicanje Kranjčićeva štovanja i da je velika radost što kao sisački biskup zatvara Godinu posvećenu Kranjčiću u povodu 100 godina rođenja i 50 godina smrti.

Sudjelovali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, saborski zastupnik Branko Hrg, izaslanik premijera Andreja Plenkovića Darko Sobota te predstavnici gradova Zagreba i Križevaca te Ministarstva zdravstva. Euharistiju je glazbeno animirao zbor župe sv. Ane. Uslijedilo je predstavljanje knjige „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“ urednice dr. Tanje Baran.

O knjizi je uz urednicu govorio v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Istaknuo je da je knjiga uzdarje Stjepanu Kranjčiću za sve što on jest i da je malo osoba koje su privukle toliku pozornost umjetnika kao što je Kranjčić. „To što je napravio Kranjčić po brojnim programima kojima danas okuplja ljude, i to što je napravljeno za Kranjčića u 12 godina djelovanja Udruge ‘Dr. Stjepan Kranjčić’ jest čudo“,zaključio je mons. Miklenić.

Izabrane književne radove posvećene Kranjčiću interpretirao je glumac Dubravko Sidor, a u glazbenom je dijelu programa nastupila kantautorica i nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica Daniela Sisgoreo-Morsan, otpjevavši autobiografsku pjesmu koju je napisala svojem pokojnom župniku u čast.

Knjiga „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“ izbor je poezije (i uglazbljenih stihova), proze (kratkih priča i putopisa te eseja) i dramskih oblika koju su u čast Stjepanu Kranjčiću napisali poznati hrvatski pisci, njih 44. U knjizi je objavljeno 58 književnih radova, i to 34 pjesme, 20 proznih ostvaraja te 4 dramska oblika. Predgovor su napisali bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i sisački biskup Vlado Košić. U uvodu je urednica knjige Tanja Baran dala pregled kako je od pronađene i u knjizi „Zašto me pozvao Gospod?“ objavljene Kranjčićeve književnosti, koju je pokojni župnik pisao u svojim bogoslovskim danima, Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ organizirala jedine nacionalne natječaje za književnost protkanu kršćanskim vrednotama za odrasle i osnovnoškolce te bijenalni znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“. Istaknula je da je knjiga „Rasijana ljubav. Stjepan Kranjčić u književnosti“, koju su o duhovnom velikanu Kranjčiću napisali brojni književnici, kruna puta višegodišnje promocije zanemarene i slabo vrednovane hrvatske književnosti kršćanskoga nadahnuća, a što je sve plod nadahnuća nad Kranjčićevim duhovnim likom i djelovanjem. Naslovnicu knjige novim je portretom Stjepana Kranjčića oslikao akademski slikar Anto Mamuša, dok je crteže koji prate i književne radove i Kranjčićev život nacrtala Zlatica Živković. Izdavač knjige je Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“, a nakladnik Glas Koncila.

Organizatori proslave Kranjčićeva spomendana bili su Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Pokrovitelji svečanosti bili su Grad Križevci i poduzeće KTC.

Pin It on Pinterest