6. lis 2012.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 7. listopada u crkvi Svete Marije Kraljice Mira u sisačkom Naselju svečano misno slavlje i tom prigodom blagoslovio novo postavljanu krstionicu, navještaonicu i svetohranište. U koncelebraciji bili su katedralni vikar vlč. Ivan Faletar, župni vikar Tomislav Kolar, te domaći župnik vlč. Branko Koretić koji je u ime župljana uputio riječi pozdrava i zahvalu biskupu što će blagosloviti krstionicu, navještaonicu i svetohranište, izvore snage za svaku zajednicu vjernika na kojima se crpi obilje milosti i ljubavi za dobra djela.

U prigodnoj homiliji biskup Košić je rekao kako je danas ovdje jer je blagdan BDM Kraljice Krunice i premda je ova crkva Marije Kraljice mira, izrazio je želju da se taj župni blagdan u ovoj crkvi slavi upravo na današnji dan. „Crkva danas slavi Mariju Kraljicu krunice, a krunica je znak naše pobjede u Domovinskom ratu koji je ovom gradu, ovoj našoj domovini Hrvatskoj donio mir. Mir je to koji su izborili naši branitelji, koji su gotovo svi nosili krunicu oko vrata. Tako je Marija povezana s mirom, preko krunice i kao molitve i kao znaka. Dok su naime, naše majke, žene, supruge, djeca molili krunicu za mir, naši su branitelji s krunicom oko vrata,  a i sami često moleći na nju i zazivajući Božju pomoć, obranili našu Domovinu koja je bila, svi to dobro znamo, osim onih koji to ne žele, okupirana, spaljena, prognana, porušena. No, obranila se. Kako bi to rekao naš pokojni kardinal Franjo Kuharić bilo je to čudo, Božji dar, jer gledajući ljudskim očima i mjereći ljudskim mjerilima mi smo trebali biti zbrisani s lica zemlje, pregaženi, uništeni, pobijeni i raseljeni, da se nikad ne zna da smo tu bili i da ova zemlja pripada Hrvatima. Vjerojatno se više ne bi niti zvala Hrvatska“, istaknuo je biskup i podsjetio kako je početak ovog blagdana BDM Kraljice Krunice povezan s velikom pobjedom kršćana koji su kod Lepanta 1571. godine obranili Europu i kršćanstvo od osmanlijskog osvajanja. Papa sv. Pio V. bio je upravo pozvao čitav kršćanski svijet na molitvu krunice za pobjedu i to se je i dogodilo te je ustanovio ovaj blagdan kao znak zahvale Mariji za tu pobjedu.

Homilija u cijelosti

Biskup se zapitao i kakve pobjede bismo mi danas željeli i kakve bismo pobjede zapravo trebali. „Znamo, razne su borbe i mnogi izazovi danas. Hvala Bogu, ne treba više krv prolijevati za obranu ove naše lijepe zemlje, ali treba se i te kako truditi i žrtvovati za njezin napredak, budućnost i prosperitet. I kako ćemo to uspjeti  u okolnostima u kojima danas živimo, radimo, borimo se? Pa jedino s krunicom, naime, utječući se Blaženoj Djevici Mariji te po njezinu zagovoru ostvarimo pobjedu dobra, pobjedu mira koji nije samo odsutnost rata nego blagostanje, tj. blago stanje i obilje duhovnih, intelektualnih i humanih dobara za zdrav život ovog naraštaja i budućih pokoljenja“, rekao između ostalog biskup.

Na kraju je biskup čestitao župljanima blagdan BDM kraljice mira- Kraljice krunice i blagoslov krstionice, navještaonice i svetohraništa. „U starini sveti su oci Blaženu Djevicu Mariju nazivali svetohranište. Budimo i mi svjesni da nam je upravo ona donijela Spasitelja i da smo mi s njome pozvani nositi ga kud god išli u svome životu, svim ljudima dobre volje“.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest