21. velj 2012.

„Post, djelo odricanja, treba imati tu svrhu, da se susretnemo s Bogom, da u odricanju prije svega od zlih riječi, navika i nesloge s našim bližnjima dođemo u priliku da u skrovitosti razgovaramo s Bogom koji je jedini naša nagrada. Ne bi trebala biti cilj kršćanskog odricanja vitka linija, pa ni zdravlje, nego prvenstveno otvaranje osobnog prostora za susret i dublji život s Bogom. On to nagrađuje, njemu je samo to bitno“, rekao je sisački biskup Vlado Košić u svojoj homiliji na Čistu srijedu – Pepelnicu 22. veljače, na svečanom misnom slavlju s obredom pepeljenja u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Govoreći o tri djela pokore: milostinji, molitvi i postu biskup je naglasio kako ova djela, inače dobre pobožnosti, mogu biti prazna i ne svidjeti se Bogu ako se ne čine s pravom nakanom. „Znamo kako se danas pomaže sirotinji, kako se oglašava, pa i u Crkvi, tko je koliko dao, koliko pomaže naš Caritas, što se čini po našim župama u smislu pomaganja potrebnima. Što bi Gospodin rekao za dobrotvorne medijske akcije na kojima se skupe nemala sredstva jer se tako, preko javnih sredstava informiranja, može uključiti velik broj darivatelja koji onda zajedno mogu puno dobra učiniti? Očito, nije bio Isus protiv ovakvih aktivnosti, nego je samo želio da se to ne čini s krivom motivacijom, da to ne bude radi vlastite promocije, nego radi potrebitog čovjeka, pa čak u konačnici niti radi toga, nego radi Boga! A molitva? Pa zar nije on sam rekao: „Gdje su dvojica ili trojica u moje ime okupljena, tu sam i ja među njima?“ Zar bi se molitva morala odvijati samo u zatvorenoj sobi, u četiri zida, da nitko ne zna ni vidi? A euharistija, na koju se pozivaju mnogi, pa to prenosi i televizija da mogu sudjelovati i bolesni? Riječ je opet ne toliko o samoći radi samoće, nego o nutarnjoj nakani da se osobno, intimno i u skrovitosti srca susretne Boga, i to radi njega samoga, radi susreta s njime, a ne iz nekih računa da nam se zbog toga drugi dive i da tako zaradimo neka priznanja i steknemo povlastice u društvu“, istaknuo je između ostalog biskup.

Na kraju misnog slavlja biskup Košić pozvao je sve katolike u Sisačkoj biskupiji da ove korizme podrže inicijativu slobodne nedjelje. „Sve vas pozivam, da osim odricanja od zla i grijeha, te vršenja djela pobožnosti – kako nas Gospodin naš potiče – na milostinju, molitvu i post, svi prihvatimo ove korizme i sljedeći prijedlog: bojkotirajmo kupovanje nedjeljom! Neka i trgovci imaju slobodan dan, a naše obitelji dan za zajedništvo, druženje i slavljenje, a ne kupovanje i odlaske u trgovačke centre! Odrecimo se te, nekima već, uvriježene navike! To neka bude naš doprinos kršćanskom proživljavanju korizme, kao vremenu pokore i priprave na Uskrs“ ,  pozvao je na kraju biskup Košić.

Homilija u cijelosti

 

Pin It on Pinterest