3. kol 2019.

U petak, 2. kolovoza na 30 .Mladifestu u Međugorju tijekom popodnevnog programa svjedočanstvo je dala zajednica Marijine legije iz Petrinje zajedno sa Sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Tema svjedočanstva bio je 1. Mladifest Hrvatska koji je održan u Sisačkoj biskupiji od 21.-  23. lipnja 2019. godine.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je najavio svjedočanstvo. Prvo je pozvao b. Vladu Sučeca predsjednika Komicija Gospa Snježna Petrinja koji je govorio o tome kako mu je došla ideja za organizacijom Mladifesta u Hrvatskoj po uzoru na onaj u Međugorju.

Brat Vlado je ukratko predstavio Marijinu legiju, njezin postanak, djelovanje u Hrvatskoj te nastavio:„Kad vas gledam ne mogu ne reći kakva me radost obuzima i kakva se meni radost dogodila kada sam čitao jednog velikog pisca Pascala kad je rekao: ‘Radost, radost, izvjesnost, osjećanje, mir.’ Radost je velika u mome srcu. Kaže jedan pisac, kad su Adam i Eva prestali razmatrati da se dogodio grijeh. Kako ne razmatrati ovaj događaj koji traje već skoro četrdeset godina? I trideset je godina Mladifesta, a prva godina Mladifesta u Hrvatskoj. Jednog dana kada sam bio na sv. misi, bio sam mlad kao i vi, bilo mi je neizdrživo teško. I onda sam na toj misi čuo uvodnu pjesmu. ‘Dajmo hvalu Gospodu.’ I to me umirilo. Kako danas ne dati hvalu Majci Božjoj koja je s nama 38 godina, kako ne dati hvalu Bogu što je to dopustio? Kako ne dati hvalu Bogu što je nas izabrao da održimo taj Mladifest?“

U nastavku je b. Vlado ispričao kako je došlo do realizacije početne ideje o Mladifestu u Hrvatskoj. Kada se krenulo u realizaciju početne ideje, prvi razgovor je bio s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, kaže b. Vlado te dodaje:

„Usred razgovora je fra Šakota počeo razmatrati. ‘Što to Gospa hoće preko tog Mladifesta? Sigurno je da hoće obnovu svijeta.’ I to nas je nekako učvrstilo u tome da u to idemo. Usudili smo se u to upustiti, blagoslov je bio od biskupa, i to je to. Vidite, možda ovdje, a sigurno je da da, Gospa želi preko nekog od vas iz Italije, Rumunjske, Njemačke, možda s drugih kontinenata, možda ima netko, a ima sigurno, od koga Gospa želi da pokrene taj Mladifest.

Nama se to dogodilo na prošlom Mladifestu, prekrasno je bilo kao i sada. Ovdje dolazim već 24 godine i svaki put mi je sve bolje. Najljepših tjedan dana u životu mi je ovdje.

Nakon tog prvog jutarnjeg programa prošle godine sjeo sam u jedan u kafić i pomislio, kako bi to bilo lijepo, kako bi bilo dobro da to ima u našoj Domovini. I kasnije otvorim novine i pročitam da se Mladifest već održava u drugim zemljama. Nisam mogao doći sebi. Obratio sam se župniku Marijanu.

„Marijane, mogli bi napraviti Mladifest.“

„Ma daj, kako to?“, kaže on. I tu je stalo.

Sljedeći dan su na Mladifestu bila svjedočanstva mladih iz Francuske, o njihovom Mladifestu. I to je to. Samo smo se pogledali Marijan i ja, znali smo, to je to.

„Bogu hvala što smo uspjeli, a ovim putem zahvaljujem svima koji su nam pomogli da se Mladifest održi.“ , poručio je b. Vlado.

Potom je govorio župnik župe sv.Franjo Ksaverski iz Viduševca velečasni Marijan Štingl, domaćin prvog Mladifesta u Hrvatskoj. Prvo je progovorio o tome kako je njegov svećenički poziv plod Međugorja te pozvao druge mlade da ostvare Mladifest u zemljama iz kojih dolaze.

Ponovio je svoje početne sumnje u pokretanje Mladifesta u Hrvatskoj kada je čuo prijedlog b. Vlade. No, kada je međugorski župnik dao svoju potporu riječima:

„Ne brinite se za to je potrebno samo malo ljubavi.“, osjećao se ohrabrenim za taj pothvat.

“Dragi mladi, Gospa želi da budemo njezini apostoli, upravo možda preko Mladifesta kojeg će te možda i vi na naš poticaj već iduće godine započeti. Mi smo kroz tri dana tog susreta imali brojna svjedočanstva. Drago nam je da je s nama bio naš biskup i da je festival otvorio upravo fra Marinko koji je u našu župu došao s grupom mladih. Imali smo snažna svjedočanstva, kateheze i scenski prikaz Isusove muke, smrti i uskrsnuća koju ovi naši mladi u korizmi izvode u našim župama. Kao što je fra Marinko rekao, dragi mladi, potrebno je samo malo ljubavi. Otvorite se toj ljubavi koju nam Gospa ovdje daruje i da čujemo već iduće godine da je netko od vas u vašim zemljama pokrenuo još jedan festival mladih u svojoj zemlji.“

Na kraju je govorio Sisački biskup Vlado Košić. Inače, u Sisačkoj biskupiji je upravo ovogodišnjim hodočašćem 300-injak mladih na Mladifest u Međugorje okončana Godina mladih Sisačke biskupije proglašenja u kolovozu 2018.godine tijekom biskupijskog hodočašća u Mariju Bistricu.

Na početku se biskup zahvalio zajednici Marijine legije na organizaciji 1.Mladifesta Hrvatska te predsjedniku Komicija Gospa Snježna Petrinja b. Vladi Sučecu. Rekao je da je u Međugorju danas ponosan na Marijine legionare, na mlade i na svećenike Sisačke biskupije. Mlade je iz biskupije u Mladifest vodio vlč. Ivan Grbešić.

„Želim reći da sam ponosan kao biskup katoličke crkve na vas mlade koji ovdje dolazite po ovoj vrućini, koji ste sabrani, spremni na meditaciju, molitvu, pjesmu, ples i time izražavate svoju vjeru i svoje traženje. Potresna su svjedočanstva koja se ovdje čuju, kako mladi ljudi traže Boga. Nemojte odustati od tog traženja, budite vedri, budite uvijek sposobni gledati preko problema. Kada se dogode neke teškoće, one nisu za to da nas zadrže, da nas unište. One nam mogu pomoći. Moramo se u molitvi pouzdati u Boga i on će nam dati snage da ih nadvladamo. Evo čuli smo kako je nadbiskup Karvaljo rekao kako je papa izjavio kako mnogi kršćani izgledaju kao da su na sprovodu. Ja sam mons. Hoseru rekao da ovi ovdje ne izgledaju tako. Ovi naši pjevačice i pjevači u međunarodnom zboru iz 25 zemalja s mojim siščanima, to su veseli ljudi. Mi smo na Mladifestu u Hrvatskoj imali temu „Pustite dječicu k meni.“

Drago mi je da tu ima puno male djece. Vidite, ovi mali tu šeću, neke nose njihove mame, čuvaju. To je naša budućnost. Vjerujmo u budućnost, vjerujmo dragi mladi da je pred nama nešto lijepo i veliko, da nam je Bog stvarno darovao svoju ljubav i milosrđe i da nas vodi putem koji nam pokazuje Blažena Djevica Marija, naš Blaženi Alojzije Stepinac i toliki sveci. Vjerujmo u to i ostanimo uvijek optimisti. Naš blaženi Alojzije je rekao da kršćanstvo i pesimizam ne mogu ići zajedno. Ako smo kršćani, onda uvijek moramo biti optimisti. Evo, ja u vas vjerujem, vama se radujem, zahvaljujem vam na vašem sudjelovanju. Ponosan sam na sve vas dragi mladi kršćani iz koje god zemlje došli, iz osamdeset zemalja, koji ste prisutni na ovom festivalu mladih. Ponosan sam dakako i na svoje siščane, na svoje Hrvate, na naš prvi festival mladih koji je bio u Viduševcu i na ovaj trideseti festival. Neka vas Bog dalje vodi i Blažena Djevica Marija i svi sveci štite. Živjeli!“

Tijekom svjedočanstva Zbor mladih Marijine legije i band Kraljica od Sabe izveo je pjesmu „Vodi nas Majko na prave izvore“ koja je bila himna 1.Mladifesta Hrvatska.

Tekst: Marin Fran

Foto: Dario Marković

 

 

 

Pin It on Pinterest