30. lis 2012.

Na Bdijenju uoči Svih svetih, u srijedu 31. listopada, u crkvi Svete Marije Kraljice mira u sisačkom Naselju, mladi Sisačkog dekanata uprizorili su tekst profesorice Nikoline Mesić „Pronađeni biseri“, posvećen bratu Ivanu Bonifaciju Pavletiću iz Zbjegovače. Prvi dramski tekst u jedanaest slika posvećen o njemu izvelo je uz pripovjedačicu, inače autoricu teksta, osam mladih glumaca – amatera. Zanimljivost teksta je u propitkivanju stila života Ivana u 19. stoljeću i mlade Ive s početka 21. stoljeća, a predstava je mladima okupljenima na Bdijenju poručila vrijednosti vjerskog života. Znakovito je da je do uprizorenja došlo upravo na dan objave rezultata natječaja za studentske stipendije Sisačke biskupije koja nosi Bonifacijevo ime, a i to što je prije 115 godina upravo na blagdan Svih svetih brat Bonifacije teško bolestan sišao posljednji puta u kapelicu Družbe Sinova Bezgrješne i javno molio. Nekoliko dana kasnije 4. studenoga 1897. godine na glasu svetosti preminuo je u Rimu.

Dojmu izvedbe pridonijele su i prateće izvedbe Pjevačkog zbora mladih Sisačkog dekanata  pod vodstvom magistra glazbe Filipa Štengla.

Predstavi je prehodilo klanjanje pred Presvetim koje je predvodio povjernik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić, a druženje mladih nastavljeno je uz čaj i kestene. Osim u Sisačko-katedralnom dekanatu mladi su bdijeli i u Petrinjskom te Dubičko-kostajničkom dekanatu gdje se u župi Gušće uz misno slavlje i klanjanje održala i procesija kroz župu s Presvetim Oltarskim Sakramentom i svijećama.

(SV,DP)

 

Pin It on Pinterest