23. kol 2010.

U HRASTOVICI SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETOG BARTOLA

U utorak, 24. kolovoza Hrastovčani su proslavili blagdan zaštitnika župe, sv. Bartola apostola. Svetu misno slavlje preslavio je kancelar Sisačke biskupije i župnik iz Pešćenice Marko Cvitkušić. U homiliji je govorio o životu i mučeničkoj smrti Svetog Bartola koji je dao život za vjeru tako da su mu oderali kožu i odrubili glavu. Sveti Bartol je u naviještanju Božje riječi bio odlučan i neustrašiv.

Zato je kancelar Cvitkušić pitao: ‘Gdje si Bartole danas da europskim vladarima i parlamentima uzvikneš: Nije vam dopušteno igrati se Boga: „Ne smijete vi dopuštati i opravdavati ono što Bog ne dopušta, ubojstvo nerođene djece, pobačaj, eutanaziju, zatim takozvane istospolne zajednice i to još izjednačavati ih s kršćanskim brakom.“ Isto vrijedi i za genetski inženjering.

Cvitkušić je dodao kako crkva propovijedanjem nastavlja Bartolovo djelo.: „Crkva mora zlo nazvati zlo, grijeh označavati grijehom, bez obzira hoće li je zbog toga napadati u medijima, hoće li joj pljeskati ili joj se rugati. Crkva ima i mora naviještati Božju riječ.“, naglasio je.

Proslava Bartolova nastavila se i popodnevnom svetom misom u 16 i 30 tokom koje je krštena zastava i vatrogasno vozilo DVD-a Hrastovica. Istog dana u popodnevnim satima u Hrastovici su održani tradicionalni Bartolovski susreti gdje su nastupila kulturno-umjetnička društva s područja naše Biskupije.

Pin It on Pinterest