14. lip 2015.

Blagdan sv. Antuna Padovanskog proslavljen je svetom misom u istoimenoj župnoj crkvi u Hrvatskom Čuntiću, a misno slavlje je predvodio, uz svećenike Glinsko-petrinjskog dekanata, fra Mario Cifrak, profesor na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Misnom slavlju prethodila je procesija i blagoslov oltarne slike sv. Antuna, a čuntićki župnik pater Petar Žagar je tom prigodom kazao kako je to replika stare oltarne slike koja je bila do 1909. godine kada je nabavljen novi oltar s kipom sv. Antuna i koji je bio sve do Domovinskog rata. Original ove slike je napravljen davne 1695. godine, kada su 1690. godine došli franjevci iz Bosne, bježeći ispred Turaka, ovdje osnovali svoj samostan i sagradili ovako velebnu crkvu i posvetili je sv. Antunu.

Autor ove novopostavljene i crkvi darovane replike je Zoran Homen, akademski slikar iz Križevaca, a o slici je kazao: „Teško je bilo raditi sliku prema autoru koji je davno, davno živio, u 17. stoljeću, ali moram reći da je autor bio jedan učeni slikar, a slike su se onda radile na način da budu, kako ja to kažem, slikovne Biblije. Zašto, nekada ljudi nisu baš bili pismeni, nisu mogli sve čitati i na slikama je moralo biti uvijek jako puno priča da se zna i o svakom svecu i ono što se zapravo prenosilo preko riječi. Tako i ova slika ima neke stvari koje su vezane i priče uz sv. Antuna.”

Uz brojne vjernike na misi su bili i najviši dužnosnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, župan Ivo Žinić, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegova zamjenica Svjetlana Lazić.

Portal53.hr

Pin It on Pinterest