14. lip 2018.

HRVATSKI ČUNTIĆ – Na blagdan sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću održano je središnje svečano misno slavlje. Okupio se veći broj vjernika iz okolice. Iz Petrinje je skupina od deset hodočasnika krenula u jutarnjim satima iz Župe sv. Ivana Pavla II. kako bi stigla sudjelovati na misnom slavlju u 11 sati.

Misno slavlje je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, predvodio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, fra Mario Cifrak.

U svojoj je propovijedi tumačeći evanđelje rekao kako je Isus dvanaestoricu pozvao da budu s njim i da navještaju evanđelje: „To jedino moguće, kaže evanđelist, ako su s Njim. Zato je za svaku svetost, za svakoga sveca nužno biti s Isusom. Iz toga biti u Njegovoj blizini možemo onda biti i Njegovi apostoli, učenici, oni koje On želi poslati u ovaj svijet da svjedoče radosnu vijest evanđelja Sv. Antun je već u Portugalu kao augustinac izabrao Božju blizinu koju nije samo intelektualno svladao, već ju je svjedočio: „Zato tolika čudesa koja su se događala upravo su bila potvrda da je Antun svet čovjek, da je Antun Božji čovjek. I zato se danas, sestre i braćo,  moramo zamisliti koliko smo i mi sami u Isusovoj blizini, koliko smo mi s njim, ne samo kad se okupljamo na euharistiju i sakramente, nego i u svakodnevnom životu.“

Nakon večernjeg slavlja održan je blagoslov djece i Ljiljana nakon čega su uslijedili tradicionalni Antunovski susreti i nastup kulturnoumjetničkih društava.

(Marin Fran/Portal53)

Pin It on Pinterest