14. lip 2019.

U Župi Bučica, u četvrtak 13. lipnja, večernjom misom proslavljen je zaštitnik župe sv. Antun Padovanski. Svetu misu predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s glinskim župnikom vlč. Ivicom Mađerom, viduševačkim župnikom vlč. Marjanom Štinglom i domaćim župnikom vlč. Ivanom Petrovićem. Na misi sudjelovali su brojni vjernici iz župe i okolice te gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Sveta misa je započela ispred župne kuće gdje je na početku biskup blagoslovio zdenac koji je iskopao vlč. Janko Vedrina, župnik mučenik, u travnju 1935. godine. Zdenac je ove godine obnovljen u spomen na ubijenog župnika. Biskup je zatim i blagoslovio crkvena zvona koja su obnovljena donacijama vjernika i Sisačko-moslavačke županije. U svojoj homiliji biskup Košić je naglasio požrtvovnost svetog Antuna koji je propovijedao svojim životom. Nisu mu uvijek bile potrebne riječi nego upravo djela. Istaknuo je i divnu sliku njegove propovijedi ribama.

Na kraju mise bio je blagoslovio župne zastave na kojoj se nalazi sveti Antun i Dijete Isus. Utkani likovi su rađeni prema slici koja se nalazi u crkvi. Dio župne zastave je blagoslovljen, a u planu je da se prvi puta zastava nosi ove godine na hodočašće Majci Božjoj u Mariju Bistricu. Prije svete mise biskup je posjetio kapelu u Ilovačku pored koje se gradi pastoralni dom za župljane, a nakon mise održan je za sve sudionike domjenak lokalnom DVD-u.

Pin It on Pinterest