1. ruj 2015.

U nedjelju 30. kolovoza održani su već tradicionalni 11. Angelski susreti u Viduševcu. Domaćin je bila KUU „Viduševac“, a nastupilo je još šest kulturno-umjetničkih udruga s Banovine i drugih područja koje njeguju narodne pjesme, plesove i običaje svoga kraja. Nakon molitve koju je predvodio fra Juro Stipić u obnovljenoj, prelijepoj župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, radosna i živopisna povorka spustila se na igralište gdje su ih nestrpljivo čekali znatiželjni gledatelji. U ime Županije sisačko moslavačke kao pokrovitelja manifestacije, sudionike i sve nazočne pozdravio je i Susrete proglasio otvorenima župan Ivo Žinić. U svom je kratkom obraćanju izrazio svoje divljenje prema onima koji nesebično rade na očuvanju tradicije, pozvao mlade da se i oni uključe te da ostanu u svojim selima na Banovini. U ime grada Gline, koji također iz godine u godinu podupire ovaj događaj, izraze potpore uputio je gradonačelnik Milan Bakšić. Nazočne je pozdravio i Slavko Crnković, dugogodišnji predsjednik KUU „Viduševac“ i neumorni organizator dosadašnjih Susreta.

Svojim su se raznolikim programom najprije predstavili domaćini ove godine „pojačani“ skupinom djece i mladih. Nakon njih, nastupilo je KUD iz D. Desinca spletom pjesama i plesova te skraćenim prikazom krštenja mošta što je tradicija u tom vinogradarskom kraju. Treba reći da su Desinćani dugogodišnji (prijeratni) prijatelji Viduševca koji se uvijek rado odazivaju pozivu na sudjelovanje i tako podupiru napore za očuvanje narodne baštine u ovom ratom opustošenom selu. KUU „Seljačka sloga“ iz Graberja uvijek sve razveseli dinamičnim programom u kojem se izmjenjuje lijepa pjesma s brzim plesovima. KUD „Tounjčica“ iz Tounja prvi je put nastupilo na ovoj priredbi, a izveli su pjesme i plesove svoga kraja. Nakon njih, mala ženska glumačka skupina iz Graberja, odigrala je duhovit skeč o utjecaju interneta i društvenih mreža na život na selu. Uslijedio je nastup KUD-a „Posavina“ iz Budaševa i KUU „Čuntićanka“ iz Čuntića koji su svojom originalnom pjesmom oduševili nazočne. Nastupom KUD „Sv.Rok“ iz Brežana u okolici Karlovca, završio je kulturno-umjetnički dio programa. Može se reći da su članovi svih udruga u svojim nastupima dali sve od sebe: u pjesmi, u plesu i u „vriskanju“ (rekli bi neki „jujuškanju“). U tim jasnim, grlenim glasovima, u jednostavnim i često dvosmislenim stihovima pjesama, u skladnim koracima kola, skupio se čitav ljudski život –i radost, i ljubav, i nada, i snovi, i očaj, i jad, i gubitak…I uzdizao se, otkinut iz dubine srca, s te skromne pozornice, sve do neba… U ime domaćina, Slavko Crnković je uručio prigodne poklone predstavnicima udruga koje su se odazvale pozivu i nastupile u Viduševcu. Županu Ivi Žiniću i gradonačleniku Milanu Bakšiću uručene su prigodne zahvalnice. Zabavni program je, uz nastup Cecilije i tamburaša, nastavljen dugo u noć.

U ovom čudnom vremenu, kad je čuti lijepu vijest prava rijetkost, nekoliko stotina okupljenih gledatelja iz Viduševca i okolice imalo se prigodu razveseliti uz zvuke tambura, pjesmu i ples u vruće nedjeljno popodne na viduševačkom brdu. Večer i pun rumeni mjesec koji se polako uzdizao nad magličastom glinskom dolinom, donijeli su osvježenje, ali uspomene i toplina skupljena oko srca, grijat ćenas sve do novih Susreta.

Katica Galijašević Tomić

Pin It on Pinterest