20. stu 2012.

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i ove godine priredilo je svečanu akademiju u spomen na žrtvu Vukovara. Akademija naslovljena “Srce i riječ za Vukovar” održana je u utorak 20. studenoga u dvorani “Vijenac”.

Nakon uvodnih riječi rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelka Košćaka, milosrdnica s. Marija Zora Pavić s okupljenima je podijelila svoja sjećanja na dane Domovinskog rata, posebno na rad s teškim ranjenicima koje su iz Vukovara dovozili u kamionima ispod cerade na KBC u Zagreb.

Prim. dr. sc. Željko Jelinčić je kao mladi specijalizant kirurgije u Vukovaru proveo posljednja dva dana, a grad je napustio 20. studenoga. Istaknuo je kako se u vukovarskoj bolnici odvijala bitka za život u koju su bili uključeni svi djelatnici te iznio niz primjera rada i zbrinjavanja teških ranjenika u podrumu bolnice. Iznio je i nekoliko primjera svjesnosti života i samih ranjenika, koji su shvaćali da se nalaze u teškoj situaciji.

Posebno se osvrnuo na stradanje djece kojih je u Vukovaru ranjeno najmanje 80, više od je 30 poginulo, ali je u bitci za život rođeno njih 18, od kojih troje nedonoščadi.

Prim. Jelinčić je istaknuo i veliki doprinos žena te podsjetio kako se zapravo o doprinosu žena gotovo ne govori. A upravo u Vukovaru one su bile tihi plamičak na svijeći i tako davale svjetlo i mnogo onoga što muškarci ne primjećuju, ne osjećaju. U tom kontekstu je posebno istaknuo ravnateljicu vukovarske bolnice dr. Vesnu Bosanac i glavnu sestru Binaziju Kolesar.

Sisački biskup Vlado Košić istaknuo je kako na Vukovar treba biti ponosan svaki građanin Republike Hrvatske, svaki Hrvat i Hrvatica, ali i svaki žitelj Lijepe naše bez obzira na svoje nacionalno, vjersko i ino porijeklo. “To stalno ističem i ne shvaćam kako se neki pripadnik zemlje Hrvatske može boriti protiv svoje zemlje, protiv istine o njezinoj obrani i protiv poštovanja njezine žrtve. A ta je žrtva ogromna. Vidim kako se ne razumije, i kako osobito mladi naraštaji ne znaju o čemu je točno riječ. Stoga mislim da mi stariji imamo obvezu da ih poučimo i to na temelju ne nekih velikih ideja ili ideologija, već na temelju događaja kojima smo sami nazočili i u kojima smo sudjelovali i koje smo vlastitim iskustvom spoznali, rekao je biskup Košić.

Biskupov govor u cijelosti

 

U nastavku programa okupljeni su se s upaljenim lampašima uputili u dvorište bogoslovije gdje su ih položili u obliku križa. Molitvu je predvodio duhovnik bogoslovije mr. Milan Pušec. U programu akademije sudjelovao je Nonet bogoslova.

Akademiji su uz bogoslove, svećenike, redovnike i redovnice, vjernike laike nazočili i predstavnici Kluba veterana 148. brigade HV Zagreb-Trnje te izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića tajnik Josip Horvat i zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

(IKA)

Pin It on Pinterest