17. tra 2010.

Mons. dr. Vlado Košić, sisački biskup nazočio je središnjoj godišnjoj svečanosti Marijine legije Acies Sisačke kurije u sisačkoj katedrali, u subotu 17. travnja ove godine. U svom obraćanju članovima Marijine legije biskup Vlado uputio je zahvale za stalnu molitvu te i dalje preporučio u molitve sve članove Sisačke crkve kako i širenje Božje riječi na području Sisačke biskupije.

 

Ovogodišnjem Aciesu Sisačke kurije prisustvovalo je tristotinjak ljudi: aktivni legionari, molitveni članovi predvođeni vjeroučiteljem Vladom Sušecom, predsjednikom Sisačke kurije, te gosti i prijatelji Marijine legije. Na samom početku legionare je pozdravio mr. Antun Sente, katedralni župnik zažalivši im dobrodošlicu i  uputio nekoliko riječi ohrabrenja.  Svečanost se nastavila molitvom krunice nakon koje je vlč. Blachomir Blagoš Prucha, duhovnik kurije Sisak održao nagovor o važnosti posvete Gospi. Potom je krenula procesija prema oltaru s Gospinim kipom ped kojim je svaki legionar kao osobni čin posvete izgovorio riječi: „Sav sam Tvoj, kraljice i majko moja, sve što imam Tvoje je“. Vlč. Prucha u ime svih nazočnih napravio je zajednički čin posvete, a svečanost je završila slavljem Euharistije. Posebni radostan ton cijelom slavlju dali su mladi legionari svojom pjesmom i molitvom. Druženje legionara, pjesmom i plesom, se nastavilo u prostorijama Pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku uz kolače i sokove što su ih pripremili legionari.

Svečanosti je prisustvovao i b. Anto Brkić, predsjednik najvišeg vijeća Marijine legije u Hrvatskoj koji je čestitao na organizaciji. Vidjevši veliki broj članova Marijine legije u razgovoru s Vladom Sušecom predloženo je osnovati dvije nove kurije sa sjedištima u Sisku i Petrinji. Takav prijedlog samo potvrđuje djelotvornost Marijinih legionara u župnim zajednicama Sisačke biskupije gdje su uvijek na usluzi svećeniku i kao djealatni laici pomažu u pastoralnom radu. Monika Radošević

foto: Krešo Vogrinc

Pin It on Pinterest