20. svi 2013.

Povodom 920. obljetnice prvog pisanog spomena Ivanića  u subotu 18. svibnja u crkvi Marijina uznesenja na nebo, koja se ovdje slavi kao “Majka milosrđa”, održana osma po redu Smotra crkvenih zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Smotru je organizirao fra Antun Jasenović, povjerenik ove Provincije za kulturu i sakralnu glazbu. Nastupio je rekordan broj zborova: sveukupno 27 od Trsata preko Vukovara , Iloka, Bača , Zemuna sve do Subotice. Prema riječima fra Antuna Jasenovića na zborovanju se okupilo 750 sudionika.

Zborovanje je započelo u deset sati revijalnim nastupima. Svaki zbor izveo je prema vlastitom izboru po  jednu pjesmu. Jedino su domaćini imali čast predstaviti se sa dvije pjesme. Nazočne je pozdravio domaćin fra Tomislav Božiček, župnik i gvardijan. Potom je govorio načelnik općine  Kloštar Ivanić  gosp. Zlatko Golubić. U ime organizatora skup je pozdravio fra Antun Jasenović. Posebu pozornost svojim nastupima pobudili su mladi iz župe sv. Nikole, biskupa iz Hrvatske Kostajnice i zbor franjevačkih juniora s Kaptola u Zagrebu.

Nakon revijalnih nastupa uslijedila je sveta misa koju je predvodio i propovijedao provincijalni ministar  fra Željko Železnjak. Suslavilo je dvadesetak svećenika franjevaca. U svojoj propovijedi provincijalni mistar fra Željko je naglasio da je pjevanje dvostruka molitva. Okupili smo se u predvečerje svetkovine Duhova pa neka nas sve Duh Sveti ispuni svojim darovima da možemo u svom svakidašnjem životu svjedočiti svoju vjeru. Kod euharistije pjevalo je svih 750 nazočnih pjevača predvođeni zborom trsatskog svetišta.

Na kraju ove smotre vrijedni domaćini su organizirali domjenak za sve sudionike. Nakon okrijepe tijela spontano se razvilo narodno veselje.

(fra Vjenceslav Janjić)

Pin It on Pinterest