13. pro 2022.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, pod presjedanjem zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića, održali su svoju 54. sjednicu u ponedjeljak 12. prosinca u Biskupskome ordinarijatu u Varaždinu.

Na sjednici su, uz predsjedatelja sudjelovali domaćin – varaždinski biskup Bože Radoš; sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, križevački vladika Milan Stipić, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak te pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.

Bila je to prigoda na prisjećanje događanja u metropoliji tijekom proteklih mjeseci, a posebno su spomenuta ona u Varaždinskoj biskupiji koja je proslavila svoju 25. obljetnicu od osnutka. Naglašena je suradnja zaređenih službenika s vjernicima laicima, osobito sa župnim vijećnicima; važnost središnje liturgijske proslave Jubileja u Varaždinu u kojoj se očitovala ljepota zajedništva u raznolikosti crkvenoga življenja; dar duhovnih zvanja, osobito mladomisnika; zahvalno hodočašće u Rim koje je učvrstilo korake vjere s odgovorom o smjeru u kojemu mjesnu Crkvu upućuje Gospodin.

Najveći dio sjednice zauzelo je razmatranje onih tematskih cjelina koje su na razinu mjesnih Crkava upućene s plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije.

Svjesni da društvene okolnosti u kojima živi Crkva u Hrvatskoj zahtijevaju trajnu pozornost i pogled u svjetlu vjere, biskupi su razmijenili svoja viđenja o važnim odrednicama za pastoralno djelovanje u neposrednoj budućnosti, s posebnim osvrtom na dane slavlja otajstva Kristova utjelovljenja.

Pin It on Pinterest