26. lip 2014.

Večernjom misom u srijedu 25. lipnja u kapelici sv. Duha na Gojlu, iznad Zbjegovače (župa Ilova) na dan  150. obljetnice rođenja obilježeno je ime i djelo brata Ivana Bonifacija Pavletića (Zbjegovača 1864. – Rim 1897.). Euharistiju  je predvodio predstavnik Družbe Sinova Bezgrješne u Hrvatskoj pater Mariano Passerini. U koncelebraciji pred prepunim svetištem sudjelovali su kanonik i župnik kutinski Dragutin Papić te dekan Kutinskog dekanata vlč. Ivan Benković, župnik repušnički.  P. Passerini ponosan na to da je Družbi u 19.  stoljeću pripadao njegov subrat, nekada mladi moslavački postolar,  podsjetio je na  prije šest godina  u Rimu  riječi  kardinala, nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića. On je tada naglasio da nam se Bonifacije  vratio poput izgubljenog bisera.  Uz duhovne naglaske svetačke naravi, a za koje teče pripremni postupak za proglašenje blaženim, spomenuo je  i Bonifacijevu danas  aktualnu istinsku europsku sintezu. Potekao je u slavenskom kraju,  za svoj redovnički put  opredijelio se u Grazu, dakle germanskom svijetu, a glas svetosti zadobio   u Italiji, ponajprije Rimu, vodećem u latinskom i nadasve kršćanskom ozračju.

Neobično spretno uz Dan državnosti u svoju propovijed unio je  tekst kojega je o Zbjegovači i Hrvatskoj napisao 4 godine poslije Bonifacijeve smrti 3. srpnja 1901. posjetivši Moslavinu brat  Anastasi Hamentien. U njemu stoji: Uostalom, lako je među ovim Hrvatima naći i drugih Bonifacija po mogu potvrditi da nisu kruti, kako se o njima poslovično govori. Naprotiv vidim kako je to narod po prirodi blag, jake vjere  i pobožan, pa i muškarci do te mjere da im nema premca.

Glazbeno misu su pjevali i himan o Bonifaciju izveli članovi Pjevačkog zbora mladih  kutinske župe „Madonna Nives“. Vjernici iz Zbjegovače,  koji su u područnoj školi za sudionike euharistijskog slavlja priredili domjenak,  prvi su primili i pretisak knjige iz 1900. godine. Riječ je o objedinjenih 10 nastavaka iz Glasnika sv. Josipa, zapravo prvom  Bonifacijev životopisu na hrvatskom jeziku. Jubilarna obljetnica Bonifacijeva rođenja posebno će biti obilježena u nedjelju 29. lipnja u župnoj crkvi BDM Snježne u Kutini u kojoj je i kršten.

(Vesna Košak)

Pin It on Pinterest