17. velj 2011.

Prvo biskupijsko natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole u Sisačkoj biskupiji održano je 18.veljače u prostorijama Osnovne škole 22. lipnja u Sisku.

Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz 30 osnovnih i 9 srednjih škola. To je prvo natjecanje na razini Sisačke biskupije i zato nije određivan bodovni prag. Svaka škola je nakon školskog natjecanja mogla poslati svoju četveročlanu ekipu na biskupijsko natjecanje.

 

Sve prisutne pozdravila je gospođa Azra Rađenović, ravnateljica škole, koja je ugostila natjecatelje i predstavila školu, te zaželjela učenicima uspješno rješavanje testova. U ime mons. Vlade Košića, sisačkog biskupa vjeroučitelje i vjeroučenike pozdravio je mons. Josip Ćorić, generalni vikar Sisačke biskupije, i zaželio kvalitetan rad u natjecanju kome je svrha proširiti znanje o Mariji – Majci Crkve. Znanje nema svrhu samo u sebi nego da nas vodi nasljedovanju Marije. A to znači učiti kako dobru reći da, a odbiti ono što nas odvodi od dobra, što nas raščovječuje.

Pozdravne, poticajne riječi te uspjeh u natjecanju uputili su gosp. Drago Martinac, zamjenik gradonačelnika, koji je izrazio radost što se natjecanje održava u Sisku, a iz Županije gosp. Josip Takač, savjetnik pročelnika za prosvjetu, šport i kulturu.

Zamjenik gradonačelnika Martinac je naglasio učenicima kako učeći vjeronauk nisu stekli samo znanje kao kod drugih predmeta nego mnogo veće vrijednosti za život. I te vrijednosti trebaju koristiti u životu, ako ih neće koristiti i živjeti zaboravit će ih. Zato im je preporučio da te čovječne vrijednosti koje nauče i žive.

Gospodin Takač, u svojem pozdravnom obraćanju okupljenima je kazao kako su vrijednosti koje se uče na vjeronauku iznad svakog drugog znanja, one određuju karakter svakog čovjeka, što je jako važno i zaželio učenicima da te vrijednosti žive u praksi.

Nakon pismenog dijela natjecanja učenici su posjetili sisačku katedralu Uzvišenja Svetog Križa. O bogatoj povijesti katedrale i značenju Sisačke biskupije govorio im je mr. Antun Sente, katedralni župnik. U dvorani Pastoralnog centra vlč. Mato Malekinušić, kapelan, prikazao im je film Fragmenti o povijesti grada Siska. U gradskom kazalištu bili su na predstavi Veliki svjetski teatar od Calderona koju su izvrsno izveli Jasmin Novljaković i Enes Kišević.

U poslijepodnevnom dijelu nakon objave rezultata i žalbenog roka nastavljeno je natjecanje. Iza tombole izdvojeno je prvih pet ekipa osnovnih i pet ekipa srednjih škola. Slijedilo je natjecanje u milijunaku koji je izdvojio pobjedničke ekipe.

Prvo mjesto za osnovne škole osvojila je ekipa iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje (mentorica s. Vesna Lagetar), drugo mjesto OŠ Braća Ribar iz Siska (mentorica Monika Leško) i treće mjesto dijele OŠ Sunja (mentorica Gordana Brkanac) i OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog (mentor Dalibor Gagula).

Prvo mjesto za srednje škole osvojila je ekipa SŠ Ivana Trnskog iz Hrvatske Kostajnice (mentorica s. Ivana Lisak), drugo mjesto SŠ Petrinja iz Petrinje (mentor Željko Perković) i treće mjesto SŠ Viktorovac (četverogodišnja) (mentorica Snježana Đuras Pokasić).

Svim natjecateljima je srdačno čestitao mons. Josip Ćorić, generalni vikar, i podijelio nagrade, te priznanja Glasa koncila i MAK-a, a učenicima za osvojena prva tri mjesta priznanja i knjige sisačkog biskupa mons. Vlade Košića „Župnik na prvoj crti“, te CD katedralnog dječjeg zbora „Križ ljubavi“.

Na kraju ovog uzbudljivog i radosnog dana zahvalu svim sudionicima, posebno mons. Josipu Ćoriću, ravnateljici Azri Rađenović, prisutnim ravnateljicama, vjeroučiteljima, vjeroučenicima te članovima Komisije za provedbu natjecanja uputila je v. d. predstojnice Katehetskog ureda.

 

s. M. Edita Ćavar FDC

Pin It on Pinterest