17. lis 2022.

U nedjelju 16. listopada, Križevačka eparhija organizirala je susret izbjeglica iz Ukrajine sa šireg zagrebačkog područja. Više od tristotinjak ljudi, uglavnom žena i djece, okupilo se na arhijereskoj liturgiji koju je predvodio križevački vladika Milan Stipić.

U organizaciji su sudjelovali i župljani Gušća i Kratečka kroz svoja dobrovoljna vatrogasna društva, i lovačko društvo Jelen Samobor, koje djeluje na području Gušća.

Nakon liturgije i prigodnog programa, za sve sudionike poslužen je ručak, kojeg su pripremili vatrogasci i lovci iz Gušća i Kratečka. Njih desetak, krenulo je u pravcu Križevaca oko 4 sata ujutro, da bi sve bilo spremno na vrijeme.

Ovo je već drugi projekt ostvaren suradnjom Križevačke eparhije i župa Donje Posavine. Vatrogasci i lovci su križevačkom vladiki izrazili svoju spremnost za sudjelovanje u budućim projektima na pomoć i dobro izbjeglicama iz Ukrajine, na čemu im je zahvalio.

Zaključujući svoju propovijed vladika je istaknuo: “Braćo i sestre ovdje smo Križevčani, Zagrepčani, Dalmatinci, Ukrajinci i Ruteni, kao i mnogi drugi i to je slika prave Crkve gdje smo svi jedna velika obitelj gdje se brinemo jedni za druge i gdje se molimo Bogu jedni za druge”.

Ovakvim konkretnim djelima za druge, župljani Donje Posavine svjedoče tu pravu Crkvu, pronose dobrotu i u svijetu sebičnog iskorištavanja, postavljaju nove nesebične standarde.

Pin It on Pinterest